Aan elkaar naaien of haken van granny squares

P1120325

Granny squares zijn zo leuk om te maken en voordat je het weet heb je er heel wat gehaakt. Dan is de vraag: hoe maak je ze aan elkaar vast? Ik zal hier enkele manieren laten zien. Om te beginnen is het belangrijk dat je weet wat de goede en de verkeerde kant van een granny is. Als je daar niet op let en je de granny’s verbindt met goede en verkeerde kanten dwars door elkaar heen, dan heb je een minder mooi resultaat en dat is jammer van alle moeite. Het mooiste is als je aan de goede kant van je werk ook alleen maar de goede kanten van je granny’s ziet.

Wat is het verschil tussen de goede en de verkeerde kant?

P1120219
Als je goed kijkt zie je v-vormige lusjes in je werk

P1120217
Op deze foto ligt de blauwe granny met de goede kant naar boven en de roze granny met de verkeerde kant naar boven.

Je kunt de granny’s vastnaaien met een overhandse steek. Je legt de granny’s met de goede kant op elkaar.

P1120259P1120269
Je neemt alleen de buitenste lusjes van de v-vormige steken op. Let altijd goed op dat je de hoeken met een extra steekje verbindt, dan sluiten de granny’s mooier aan elkaar als je veel granny’s moet verwerken.

P1120260
Als je de granny’s aan de goede kant bekijkt ziet de steek er zo uit. Op deze foto heb ik een afstekende kleur gebruikt voor de duidelijkheid en de steek tijdens het vastnaaien losjes genaaid om te laten zien hoe het verloop is.

P1120272
Deze foto laat het resultaat aan de goede kant zien, als je de overhandse steek met de buitenste lusjes opneemt en tijdens het vastnaaien aantrekt. De lusjes van de gehaakte steken komen tegen elkaar aan en je ziet niets van de genaaide steken. Niet te hard trekken, anders gaat de naad hobbelen.

Je kunt de overhandse steek ook uitvoeren met het opnemen van de binnenste lusjes.

P1120263-001

P1120265
Zo ziet je werk er aan de goede kant uit na het opnemen van de binnenste lusjes tijdens het vastnaaien. Ik heb een afstekende kleur gebruikt voor de duidelijkheid, maar als je een bijpassende kleur kiest ziet je werk er netjes uit en zijn je granny’s onzichtbaar verbonden.

Je kunt je granny’s ook aan elkaar haken. Ik laat je eerst zien hoe je dat met halve vasten doet. Je legt je granny’s met de verkeerde kant op elkaar.

P1120278

Je neemt alleen de binnenste lussen op. Je hebt dan 3 lussen op je naald nl. de lus van de draad waarmee je haakt en de 2 lussen van de 2 granny’s.

P1120281

Je maakt een omslag en haalt deze in één keer door de 3 lussen op je naald, dit is een halve vaste. Dan neem je weer 2 lussen van de granny’s op en herhaal je de procedure.

P1120244

Zo ziet het er aan de goede kant dan uit. Je krijgt een mooi sierlijk randje. Als jee een afstekende kleur gebruikt krijg je een extra decoratief effect.

Je kunt je granny’s ook verbinden met vasten. Je legt de verkeerde kant van de granny’s op elkaar.

P1120309
Je steekt de naald door de 4 lussen en haakt dan een vaste.

P1120314
Je ziet hier het rijtje vasten. De roze granny zit achter de blauwe.

P1120311
Dit is het resultaat als je de granny’s plat legt. De vasten leveren een mooi decoratief randje op.

Veel haakplezier.

Print Friendly, PDF & Email

21 reacties

 1. wat lief dat je de hele beschrijving hier neer zet !
  het aan elkaar naaien wist ik maar van het haken niet.
  Thanx !

  ik plaats een link naar hier
  als je dat niet goed vindt hoor ik het graag.

  Groetjes, Ellen

 2. Handig! Ik had bij Annemarie’s Haakblog ook al een tutorial gezien, maar jij hebt hem nog uitgebreider gemaakt.
  Dank je wel!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

 3. Hallo,
  hoe haak / maak je draaimolen grannysquares aan elkaar zodat het toch een beetje een stevig geheel blijft? (voor een gordijntje)

 4. Hallo Catherine, wat een goeie tips heb je hier gegeven, ik zocht al naar een uitleg over het mooi aan elkaar haken van granny’s. Dank je wel, Rina

 5. Leuke tips! Ik ben nog maar een jonge meid van 26 en nog maar een beginner in deze dingen, ondertussen ben ik bewimpelden dekentje in granny squares…. Mijn probleem was hoe ik,ze zou vastmaken… Dankzij jou heb ik weer een zot G minder 😀 echt top!!!!

  groetjes Guinevere

 6. Ik weet hoe je de vierkantjes aan elkaar haakt of naait , maar wat doe je bij granny lines bij verandering van kleur? Elke kleur telkens afhechten of meenememen ( hoe ? ) tot je de kleur weer nodig hebt .de einddraad erdoorheen weven of elke draad instoppen ? Grijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *