Draaimolen granny square

granny squaregranny square

Soms zie je één en hetzelfde patroon in diverse handwerkboeken en –bladen staan. Zo viel mijn oog meerdere malen op deze granny square toen ik in verschillende boeken en tijdschriften op zoek was naar een leuke haaksteek. Ik kon de verleiding niet weerstaan om het patroon, ietwat gevarieerder dan de oorspronkelijke uitvoering, te haken en te beschrijven. Eigenlijk past deze granny wel bij de herfst, de tijd waarin windvlagen dartelen en dollen met vallende blaadjes. Het patroon lijkt net een kleine draaimolen die door de wind rondgeblazen wordt.

Het is op zich geen moeilijk patroon, maar het is wel oppassen geblazen. Het eind van de toeren, vanaf de 2e toer, wordt niet afgesloten met een halve vaste, maar er wordt spiraalvormig doorgehaakt. Een kwestie van goed het aantal bogen tellen, naar de foto’s kijken en vergelijken. Als je op de foto’s klikt worden ze groter.

Afkortingen:
l. = losse/lossen
h.v. = halve vaste/halve vasten
v. = vaste/vasten
st. = stokje/stokjes

Beschrijving:

Zet 8 l. op. Sluit met een h.v. tot een ring.

1e toer: ( 6 l, 1 v. in de ring) 3x, 6 l, 1 h.v. in de 2e beginlosse.

2e toer: ( 6 l, 3 v. in de volgende 6-lossenboog)  4x. De toer NIET sluiten met een h.v.

3e toer: ( 6 l, 2 v. in de volgende 6-lossenboog, 1 v. op elk van de volgende 3 v.) 4x.

4e toer:  ( 6 l, 3 v. in de volgende 6-lossenboog, 1 v. op elk van de volgende 5 v.) 4x.

5e toer:  ( 6 l, 3 v. in de volgende 6-lossenboog, 1 v. op elk van de volgende 8 v.) 4x.

6e toer:  ( 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 1 v. overslaan, 1 v. op elk van de volgende 9 v, 1 v. overslaan) 4x.

7e toer:  ( 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 1 v. overslaan, 1 v. op elk van de volgende 7 v, 1 v. overslaan) 4x.

8e toer:  ( 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 3 st. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 1 v. overslaan, 1 v. in elk van de volgende 5 v, 1 v. overslaan) 4x.

9e toer: (6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 1 v. overslaan, 1 v. in elk van de volgende 3 v, 1 v. overslaan) 4x.

10e toer: 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog, * 6 l, 3 st. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 1 v. in de 2e van de volgende 3 v, 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog *. Tussen ** 2x herhalen.

6 l, 3 st. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 1 v. in de 2e v. van de volgende 3 v.

11e toer: 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog. 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog, * 6 l, 3 st. in de volgende 6-lossenboog, 11 l, 3 st. overslaan, 3 st. in de volgende 6-lossenboog, ( 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog) 4x *. Tussen ** 2x herhalen.

6 l, 3 st. in de volgende 6-lossenboog, 11 l, 3 st. overslaan, 3 st. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog, 6 l, 1 v. in de volgende 6-lossenboog, 6 l. Sluit de toer met een h.v. in de volgende 6-lossenboog, 1 l. De draad afknippen en afhechten.

Veel haakplezier.

Print Friendly, PDF & Email

25 reacties

 1. Oh.., wat vind ik dit een mooi vierkantje, Catherine! Deze heb ik nog niet eerder gezien. Ik zit gelijk te bedenken wat ik er van zou kunnen maken, maar dat mag natuurlijk helemaal niet, want ik moet eerst een heleboel dingen van mezelf afmaken!

  Wat mooi en professioneel zeg, de knop voor print en PDF…
  Ik heb de website gezien van atelier Spinzel; nou…, jouw lief verdient een groot compliment! Wat ziet dat er super uit!!

  Fijne zondag, groetjes Elizabeth

  PS donderdag breicafé hè….

 2. Deze komt mij ook erg bekend voor. Volgens mij had mijn oma een tafelkleed dat uit een aantal van deze blokken opgebouwd was. Zelf gemaakt en zo mooi. Heerlijk dat ik het nu kan na maken. Er is bij mijn weten nauwelijks haakwerk van oma bewaard gebleven. Haar dochters vonden het ouderwets en de generatie daarna (ik en zo) was eigenlijk te jong om zoiets te waarderen.

 3. Hallo Catherine,

  Wat een leuke weblog heb je! Sinds kort ben ik weer gaan haken, na het ooit van mijn moeder geleerd te hebben, destijds met zeer veel tegenzin (ze had weinig geduld met mijn onhandige vingers…). Leuk dat ik haken nu vind!! Geweldig. Hoewel dit patroon me behoorlijk ingewikkeld leek ben ik er gewoon aan begonnen. En ondanks dat ik sommige toeren wel drie keer over heb gedaan is hij uiteindelijk helemaal goed gegaan!
  Hartelijk dank voor de goede beschrijving, dat ik het over moest doen kwam doordat ik dan net een regeltje te ver of verkeerd had gelezen. Als ik het stap voor stap deed kwam het altijd goed uit.
  Nu ga ik je engeltje proberen, ik heb de boom al vol hangen met andere zelfgemaakte kerststerretjes, sneeuwvlokken en een andere engel maar deze komt er ook bij! Ik stijf ze op door ze in suikerwater te dopen (half water, half suiker) en te laten drogen en dat werkt fantastisch. Zo blijven ze mooi hangen zonder dat de punten omvouwen.
  Ik blijf je blog volgen! Trouwens, de lay-out is echt heel mooi. Erg handig dat je overal op kunt klikken. Groeten, een haak-ster, Lucia

  • hi lucia

   goed bedankt voor het iee van het suikerwater.
   Bij mij blijven (bleven) de hoeken nooit mooi.
   nu wel:)
   dankjewel

   Gr. Eloïse

 4. Wat een leuk patroon wil er graag een tafel kleed van maken,maar ik ben een beginneling en het patroon lezen lukt mij niet zo goed.Kan wel over weg met een tel patroon,is dat er misschien ook van. verder heel veel succes met je mooie site. Bep

 5. Hallo

  ik vind het een heel mooi blokje. Ik ben een deken aan het maken in sokkenwol dat verloopt van kleur (drops delights), zo is ieder blokje toch anders. Ik heb wel nog 2 toertjes bijgevoegd om het in een granny square te maken. Die geven ook wat stevigheid voor de deken

  Groeten

 6. Hallo,
  Ik wil een gordijntje maken van de draaimolen granny squares: hoe haak/maak ik de verkantjes aan elkaar vast?
  mvg, Gooitske

 7. Would love to crochet this. Do you have the instructions in english you can send me? Please. Thank you so much. You are very talented. Your works are lovely.

  • “loose” would be translated with “loose”, meaning not quite tightened. I guess it’s a chain stitch? Google translator doesn’t help here at all.

 8. Hoi, ik heb dit nu al 2 keer proberen te maken maar ik kom nooit uit. Als ik de patroonomschrijving lees zie ik vb voor de hoeken dat er maar 3 keer 11 lussen staat… Kan dat?

 9. I love your pattern I would like in English as well sorry about the email I only got an iPad and not a computer but do you think I could have the pattern in English please thank you. Look forward to hearing from you Jane

 10. Ik had een vraagje : hoe haak je de verschillende vierkantjes aan elkaar ? Heb je daar soms tips voor, aub ?
  Alvast bedankt, hoor.

 11. Mijn moeder heeft van deze ongeveer 25 jaar geleden voor mij een hes van gemaakt. Deze heb ik nog steeds en ik heb hem tot voor kort nog gedragen. Het hes wordt nu iets sleets en ik ga hem recreeëren. De granny square is net iets groter dan wat jij beschrijft. Ik meerder tot 7 rijen en minder dan pas.
  Als ik naar het hes kijk, zie ik dat de laatste toer onderling aan elkaar gemaakt is, ik denk ook dat dat de wijze zou moeten zijn om de squares aan elkaar te maken. Dat is een vraag die ik frequent langs zie komen.
  Waarschijnlijk zal ik de ene helft van mijn squares volledig maken, en de andere helft de laatste toer niet, zodat er ruimte blijft om blind aan elkaar te maken. Ik moet het nog uitproberen.

  Veel succes iedereen!

 12. Mijn oma had hier een sprei van, mijn oudtante haakte ze in de tweede wereld oorlog achter in haar winkeltje in Rotterdam zo vertelde mijn moeder. Vind ik in haar nalatenschap nog 2 “doeken” formaat tafelkleed idd. Zelf heb ik ook een sprei gemaakt omdat die van mijn oma te klein was. Begonnen voordat ik trouwde. Jarenlang een te korte sprei gehad. Mijn man is lang en ons bed dus ook langer. Afgelopen jaar eindelijk helemaal afgemaakt….na 35 jaar….nog steeds wordt ik helemaal blij van het patroon…ik vond het in de jaren 80 in een boekje van de 3suisses. Het heette “oma’s haak geheimen “
  Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *