Dubbele wanten breien

Dubbele wanten breien

Handschoenen zijn handig, wanten lekker warm, deze tweedelige warmhoudertjes hebben beide eigenschappen. Het zijn zowel polswarmers als handschoenen.

Benodigd:
ca 50 gram rood zuiver wollen, zacht breigaren, 4 breinld nr 2 1/2 zonder knop.

Afkortingen:
st = steek(steken), nld = naald(en), tr = toer(en).

Grondpatroon:
tricotsteek = 1 nld recht op goede, 1 nld averecht op de verkeerde kant van het werk.
In het rond brei je alle nld recht.

Steekgrootte:
25 st en 35 nld = 10×10 cm. Controleer dit, gebruik indien nodig dikkere nld.

Beschrijving:
Verdeeld over 3 nld 48 st opzetten en in het rond 7 cm in boordpatroon breien (= afwisselend 2 st recht, 2 st averecht). Dan verder breien in grondpatroon tot een totale hoogte van 9 cm.

Dan voor de duim als volgt meerderen: voor en na de eerste st van de tr 1 st gedraaid recht breien uit de dwarslus tussen de st. Deze meerderingen elke 2e tr nog 8x op dezelfde plaatsen herhalen. D.w.z. voor de eerste en na de laatste gemeerderde st van de vorige tr 1 st meerderen. Na deze meerderingen de 19 st van de duim op een hulpspeld of -draad zetten. Nu op de plaats van de rustende duim 1 nieuwe st er bij opzetten en over alle 48 st verder breien tot een totale hoogte van 17 cm.

Dubbele wanten
Dan worden de korte vingers gebreid. De want wordt later aangebreid. Voor de vingers over de eerste 16 st (d.w.z. de nieuwe opgezette st + 15) voor de handpalm breien, de volgende 13 st voor de pink op een hulpspeld zetten, 3 nieuwe st er bij opzetten en dan over de overige 19 st van de bovenhand verder breien. Over deze 38 st 3 tr verder breien. Vervolgens de korte vingers afzonderlijk afbreien.

Voor de wijsvinger 6 st van de handpalm, 7 st van de bovenhand en daartussen (tussen wijs- en middelvinger) 3 nieuwe st er bij opzetten.
De st verdelen over de nld zonder knop en in het rond 2 cm in boordpatroon breien. Dan de st afkanten.

Voor de middelvinger 5 st van de handpalm, 6 st van de bovenhand met daartussen (tussen middel- en ringvinger) 2 nieuwe en uit de 3 nieuwe st aan de andere kant 3 st opnemen. Hierover 2 cm in boordpatroon breien en de st afkanten.

Met de overige 14 st de ringvinger breien en daarbij uit de 2 nieuwe st tussen middel- en ringvinger 2 nieuwe st breien. Hierover 2 cm in boord patroon breien en de st afkanten.Â

Voor de pink over de 13 rustende plus de 3 nieuw opgezette st 2 cm in boordpatroon breien. De st afkanten.

Voor de duim de 19 rustende st opnemen plus,de ene nieuw opgezette st en hierover 2 cm in boordpatroon breien. De st afkanten.

Voor de want direct boven de duim met een nieuwe draad uit de bovenkant van de hand uit 1 tr 24 nieuwe st breien, aansluitend 24 nieuwe st er bij opzetten en de st over de nld zonder knop verdelen. In het rond als volgt verder breien: in de eerste 5 tr over de st van de handpalm in boordpatroon en over de st van de bovenkant van de hand in grondpatroon breien. Hierna over alle st in grondpatroon verder breien. Op een totale hoogte van ca 21 cm (even passen op je handen) met de minderingen voor de punt beginnen. Daartoe de eerste 2 st van handpalm en bovenkant afhalen, de volgende st breien en de afgehaalde st hier overheen halen. In diezelfde tr de 2e en 3e voorlaatste st afhalen (van beide delen) de volgende st breien en de afgehaalde st hier overheen halen. Deze minderingen elke 2e tr nog 6x en daarna in elke tr nog 3x herhalen. De laatste 4×2 st tegen elkaar leggen en ze met maassteken aan’ elkaar zetten.

De tweede handschoen in spiegelbeeld breien, d.w.z. met de meerderingen voor de duim aan het eind van de tr beginnen i.p.v. aan het begin.
Dan verder alle andere handelingen op dezelfde manier uitvoeren als bij de eerste handschoen.

Print Friendly, PDF & Email

9 reacties

 1. Echt, ik heb al een paar paar gebreid en iedereen vind ze leuk. En dus komen er steeds meer mensen met bolletjes wol naar me toe. Ach, in een paar uur brei je ook een aardig stukje, dat scheelt wel.
  En het patroon is ook zo simpel, eigenlijk, dat je het na 2 paar bijna blindelings breid.

  Super, dan je wel!

 2. Na heel veel zoeken plotseling dit patroon op je blog ontdekt.
  Je was gespot door borduurblog, die naar nederlandse handwerkblogs speurt op internet.
  Ik wordt hier helemaal blij van. Volgend jaar heb ik zelfgebreide mitaines(zonder flapjes)om mijn handen warm en soepel te houden.

 3. hallo, geweldig dit patroon, was het mjne kwijt . erg leuke dingen op je site,bedankt alvast, zal vast vaak je site bezoeken,groetjes anneke brown.

 4. Hallo!

  Zou je mij willen uitleggen hoe je de want breid? (de handschoen zelf heb ik al en dat ziet er goed uit 🙂 ). ik snap dat niet helemaal en diegene waaraan ik het gevraagd heb snapt het ook niet..

  Ik hoor snel van je!

  Groetjes

 5. hallo

  Welke wol gebruik je voor dit patroon? ik heb een patroon van wolhalla en de maten komen
  een beetje overeen . Maar daarvoor moet je hele dunne sokkenwol gebruiken en ik wil ze graag wat dikker en wolliger breien.
  alvast bedankt !

 6. Ik zit een beetje vast met het deel van de want. Beginnen met een nieuwe draad uit de bovenkant van de hand?? Haal ik 24 steken op uit de reeds gebreide handschoen? En hoe doe ik dat mooi?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *