Gehaakte eierwarmer, mutsje.

gehaakte eierwarmergehaakte eierwarmer

In deze eierwarmer zijn twee haaktechnieken verwerkt: spiraalhaakwerk en reliëfstokjes. Bij spiraalhaakwerk draaien de kleuren om elkaar heen zonder dat je telkens een nieuwe kleur moet aanhechten ( en afhechten Knipogende emoticon). Reliëfstokjes haak je niet in de lussen, maar je haakt om een onderliggend stokje heen.

Deze eierwarmer is met 3 kleuren gehaakt, maar als je de techniek van het spiraalhaken kent, dan kun je zelf het aantal kleuren bepalen.  Onder de categorie haaktechnieken en spiraalhaakwerk hier in de linkerkolom staat het spiraalhaken ook nog duidelijk uitgelegd, maar misschien zijn de foto’s hier duidelijk genoeg.

Ik heb haaknaald 3,5 mm. gebruikt en geel (kleur A), paars (kleur B) en groen (kleur C).

Zet met kleur A 4 lossen op. Sluit met een halve vaste tot een ring.

1e toer: 1 losse, 1 half stokje, 2 stokjes in de ring. Trek de laatste lus op tot een grote lus en laat hem hangen. Na deze laatste steek van kleur A verder gaan met kleur B. 1 losse, 1 half stokje, 2 stokjes in de ring. Trek de laatste lus op tot een grote lus en laat hem hangen. Hetzelfde doe je met kleur C.

P1060843
De 1e toer is klaar. Geel (A), paars (B) en groen (C).

De volgende toer kun je met elke willekeurige kleur beginnen. Ik ben met kleur B verdergegaan, maar dat maakt in principe geen verschil. Je meerdert voortdurend door 2 stokjes in elk volgend stokje te haken.

Met kleur B haak je op elke steek van kleur C  2 stokjes. Haak zo door tot de loshangende grote lus van kleur C. Trek de laatste lus van kleur B  op en laat hem hangen. Haak met kleur C over de steken van kleur A tot de loshangende grote lus van kleur A. Trek de laatste lus van kleur C op en laat hem hangen. Haak met kleur A over de steken van kleur B en zorg er voor dat de afstanden tussen de laatste steek van elke kleur ongeveer even groot is.

P1060845

P1060848

Nu haak je beurtelings met de kleuren door, 2 stokjes in elk stokje. Zodra je bij een grote lus van een andere kleur komt, dan trek je de draad van de kleur waar je mee bezig bent op tot een grote lus die je laat hangen. Je steekt de haaknaald in de grote lus van de volgende kleur, trek deze aan en haakt verder. Je haakt door totdat je een rondje hebt van ongeveer 6 à 7 cm. Zorg dat het rondje plat blijft. Als het gaat bobbelen moet je iets minder meerderen.

P1060854

Nu ga je reliëfstokjes haken.  Je maakt een omslag en steekt dan met de haaknaald achter langs om een onderliggend stokje, omslag, trek de haaknaald terug en haak het stokje. Je stopt met meerderen zodat de vorm van een mutsje ontstaat.

P1060859P1060860

Haak verder met de kleur waar je mee bezig bent 1 stokje in het volgende stokje, 1 reliëfstokje om het volgende stokje. Haak zo door totdat de eierwarmer 9 cm hoog is. Haak tot slot met één van de kleuren 2 toeren vasten en als laatste 1 toer halve vasten.

Veel haakplezier.

Print Friendly, PDF & Email

7 reacties

  • Zelf houd ik er ook van dat iets goed uitgelegd wordt, dus vind ik dat ik dat dan op mijn weblog zeker ook goed moet uitleggen. Fijn dat het zo duidelijk overkomt. Groetjes, Catherine.

 1. Ik heb een vraag. Ik ben bij het laatste onderdeel, reliefstokjes en stokjes om en om. Ik ben nu met paars bij de groene lus aangekomen. Moet ik nu met groen verder? En wat doe ik als ik straks het hele rondje om ben? Hoe kom ik tot het midden van het haakwerkje?

  Erg leuke patronen!

 2. Ik snap het patroon niet. eerst gewone stokjes haken en meerderen tot 6 cm en dan pas reliefstokje dan wordt hte toch veel groter dan is het bijna een echte muts. Moet ik niet gewooen meteen beginnen met reliefstokje. Groetjes

 3. Hallo,
  Ik ben een beginnende haakster en ben erg blij u gevonden te hebben.
  Heel hartelijk dank voor alle voorbeelden en lessen die ik hier gevonden heb.
  Ik zal het niet op internet plaatsen maar met uw goedvinden wel aan mijn dochter doorsturen want ik heb haar aangestoken met haken.

  Nogmaals onze dank

  Groetjes…Gerda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *