Granny square basispatroon

Update: De uitleg van dit patroon is nu ook te zien op ons Youtube-kanaal:
Blij met Draadjes en Praatjes.

Onder de video vind je het uitgeschreven patroon.

Granny squares zijn klassiekers onder de haakpatronen en heel leuk om te haken. De variaties zijn onuitputtelijk: van vierkant, rond, driehoekig, zeshoekig tot achthoekig. Alle mogelijke steken en kleurcombinaties kunnen aan bod komen. Het is de bedoeling dat ik in de loop van de tijd regelmatig granny’s zal beschrijven. Ik begin met het basispatroon.

Benodigd: haaknaald naar keuze wat dikte betreft en bijpassend garen.

Afkortingen:
l.   = losse
st. = stokje
omsl. = omslag, de draad over de haaknaald halen
h.v. = halve vaste
v. = vaste
herh. = herhalen
volg. = volgende
haaknld = haaknaald
nld. = naald

Het begin: 4 l. haken. De 1e en de 4e l. met een h.v. verbinden om een ring te vormen.
1e toer: Let op, steek de haaknaald in de ring. Haak 3 l. (tellen als 1e st.), 2 st. *2 l, 3 st.*  Tussen ** 2x herh. totdat je 4 groepjes van 3 st. hebt, 1 l, 1 v. in de 3e l. van de 3 beginlossen.
2e toer: 3 l. (tellen als 1e st.), 2 st. in dezelfde losse/vaste-hoekboog, *1 l, (3 st, 2 l, 3 st.) in de volg. 2-lossenboog*. Tussen ** 2x herh, 1 l, 3 st. in de volg. 2-lossenboog, 1 l, 1 v. in de 3e l. van de 3 beginlossen.
3e toer: 3 l. (tellen als 1e st.), 2 st. in dezelfde losse/vaste-hoekboog, * 1 l, 3 st. in de volg. 1-losseboog, 1 l, (3 st, 2 l, 3 st.) in de volg. 2-lossenboog*. Tussen ** 2x herh, 1 l, 3 st. in de volg. 1-losseboog, 1 l, 3 st. in de volg. 2-lossenboog, 1 l, 1 v. in de 3e l. van de 3 beginlossen.
De 3e toer herh. totdat je het gewenste aantal toeren hebt.

Voor de duidelijkheid heb ik nog wat foto’s geplaatst. Je kunt op de foto’s klikken voor een grotere afbeelding.

foto 1:  4 l. haken

foto 2:  haaknaald door de 1e l. steken

foto 3: omslag, trek de draad door de 2 lussen op de nld.

foto 4: 3 l. haken (tellen als 1e st.)

foto 5: 2 st. haken, steek in de ring zoals op de foto

foto 6: 3 l. en 2 st. in de ring gehaakt

foto 7: als volgt verder haken: *2 l, 3 st.* Tussen ** 3x herh. totdat je 4 groepjes van 3 st. en 2 l. tussen de stokjesgroepen  hebt. Nu volgt nog de laatste hoekboog van de toer.

foto 8: voor de laatste hoekboog van de toer als volgt haken: 1 l ,  steek vervolgens de haaknld. door de 3e l. van de 3 beginlossen en haal de draad hier doorheen

foto 9: er staan nu 2 lussen op de nld.

foto 10: haal de draad door de 2 lussen heen (= een vaste). Je hebt nu een losse en een vaste in de laatste hoekboog van de toer gehaakt

foto 11: begin de 2e toer, haak 3 l. (tellen als 1e st.)

foto 12: omslag

foto 13: steek de nld. in de losse/vaste-hoekboog onder de 3 lossen

foto 14: haak in deze lossenboog 2 st, haak vervolgens *1 l, (3 st, 2 l, 3 st.) in de volg. 2-lossenboog.* Tussen ** 2x herh, 1 l, 3 st. in de volg. 2-lossenboog

foto 15: de 2e toer is gehaakt, nu nog de verbinding tussen eind en begin van deze toer maken

foto 16: 1 l, 1 v. in de 3e l. van de 3 beginlossen haken

foto 17: Haak de 3e toer als volgt: 3 l, (tellen als 1e st.) en 2 st. in dezelfde losse/vaste-hoekboog. * 1 l, 3 st. in de volg. 1-losseboog, 1 l, (3 st, 2 l, 3 st.) in de volg. 2-lossenboog op de hoek*. Tussen ** 2x herh, 1 l, 3 st. in de volg. 1-losseboog, 1 l, 3 st. in de volg. 2-lossenboog op de hoek, 1 l, 1 v. in de 3e l. van de 3 beginlossen.

foto 18: de 3e toer op dezelfde manier herhalen totdat je het gewenste aantal toeren hebt.

Hoeveel garen heb je nodig als je een 1-persoons deken van granny squares wilt haken?
Dat hangt af van de looplengte van je garen. Als je één granny square haakt in de maat die je wilt hebben, dan weeg je de granny square. Vervolgens meet je op hoeveel granny squares je nodig hebt en dat aantal x het gewicht van één granny square. Zoveel garen heb je in totaal nodig. Ik zou zelf dan van elke kleur een extra bol nemen, maar ik koop altijd alles wat royaler. Wat je eventueel over hebt aan garen, kun je zeker wel weer voor een volgend project gebruiken.

Hoe maak je granny’s aan elkaar vast? Dat kun je HIER vinden.

Succes er mee.

 

Print Friendly, PDF & Email

96 reacties

 1. Catherine, je moet wel een echte frisbee zijn als je dit niet gaat lukken! Wat een duidelijke beschrijving! En zoveel foto’s! Wauw…
  Dat was een hele klus. Groetjes voor jou en lief!

  • Het lukte mij voor geen meter …maar om als een “frisbee” door t leven te gaan ging me toch wat te ver ( zie je reactie ) …dus wéér proberen en nog een paar keer …tot ik ’t licht zag ….He gelukkig ….k ben “frisbee” ( wat het ook mag zijn 🙂 ) …..áf !

 2. Ik kom eens even bij je rondkijken, en vind meteen al een leuk begin: handige tekst en foto’s om de granny’s te leren haken en een schattig hartje om te borduren…! Ga lekker nog even verder snuffelen hoor! groetjes van Lupineke

  • Hallo Arina,
   Ik zal je een voorbeeld geven. Als er staat: * 3 st, 5 l, 3 st. *. Tussen ** 5x herh. Dat betekent dan dat je 3 st, 5 l, 3 st. ( de tekst tussen de **) 5x moet herhalen. Waarom schrijf ik het zo op? Als ik 5x hetzelfde schrijf wordt de beschrijving van het patroon onoverzichtelijk. Snap je? Heb je nog vragen? Stuur gerust een mail hoor. Succes er mee. Groetjes, Catherine.

 3. Hallo Catherine,

  Ik ben super blij met je website,je duidelijke beschrijving.
  Zo heb ik leren haken,ben er nu verslaafd aan,dank je wel!
  Ga nu aan een granny-square beginnen.
  Groetjes,Helma

 4. Hi Catherine,
  ik heb een vraag….ik ben links en ik wil heel graag vierkantjes en bloemetjes leren haken alleen ik kan nergens voorbeelden of patroontjes vinden…..misschien kun je me helpen…

  alvast dankjewel
  fijne avond en hartelijke groeten
  Belinda Rentenaar

  • Hoi Belinda,
   Linkshandig haken is niet heel moeilijk: je kan gewoon een rechtshandig patroon nemen, en dat volgen . Het enige verschil is dat je de andere kant op werkt. Je kan ook een spiegel naast het patroon houden en het op de spiegel bekijken, dan zie je het ook op de goede manier. Ik heb het hierbij uiteraard over afbeeldingen. Geschreven patronen kun je gewoon normaal volgen! Ik hoop dat dit je helpt.
   Groetjes (de ook linkshandige) Michelle

 5. Gisteren vertelde iemand mij over Granny’s. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ben dan ook geen haakster en haken is één van de weinige handwerktechnieken die ik niet beheers. Via Google kwam ik hier terecht en wat is dit leuk!!!! Ik ben helemaal verkocht en je instructies met foto’s zijn geweldig. Dit weekend zal ik me niet vervelen. Bedankt :)))))

  • Dank je wel voor je enthousiaste reactie. Altijd zo fijn om te lezen dat iemand ontdekt dat handwerken zo leuk is, dat is ook precies wat ik bedoel met dit weblog. Heel veel haakplezier gewenst. Ik moet je wel waarschuwen dat haken over het algemeen erg verslavend is, maar ja, een leuke verslaving is nooit weg. ;-)))))
   Groetjes, Catherine.

 6. Hallo Catherine,

  Ik ben sinds een maand ongeveer met haken bezig en ik vind het echt heel leuk :). Alleen nu wil ik graag deze Granny square maken alleen lukt het me niet. Terwijl de uitleg heel duidelijk is. Bij foto 7 krijg je een soort van 4 rondjes ertussen. Als ik het haak blijft het strak en komen er dus geen rondjes tussen. Ik weet niet wat ik fout doe. Kan je me misschien helpen?

  Alvast bedankt!

  Groetjes
  Lisette

 7. Hallo Catherine,

  Kortgeleden heb ik je site/blog ontdenkt. Ik vindt alles erg mooi en ben ook heel blij met de uitgeschreven patronen. En wat een fantastische kleuren gebruik je.
  Heel erg bedankt voor dit vele wer’.
  Vriendelijke groet
  Gerrie

 8. Ik wil je graag even bedanken. Ik heb je ontdekt via mede twitteraarster Noofje. Sinds een jaar of zo ben ik in de ban van haken. Het leek me leuk om mee te doen met een 365 dagen project ‘a granny a day’ maar ik had nog nooit een granny gehaakt en ik ben erg slecht in patroon lezen. Dankzij jouw duidelijke uitleg mét foto’s heb ik nu mijn eerste granny-square af en ga er snel nog 1 maken, zodat ik weer op schema ben 😉
  Misschien kan ik op mijn site eens een haakwerkje, ik vind de vlindertjes erg leuk, van jou zetten met een linkje… mag dat?

 9. Hallo!
  Een setje haaknaalden met kerst => Geweldig cadeau! ben totaal verslaafd geraakt!
  Nu hau ik mijn eerst granny square in handen en ben apetrots. Bedankt voor deze leuke site. Ik kijk wel online rond, maar kom altijd hier terug. Vooral de foto´s van alle individuele stappen zijn prima. Minder kans op fouten of misverstanden. Vooral als je nog net begonnen bent met haken.

 10. Hallo!
  Ik ben je supermooie en duidelijke site aan het verkennen, en nu heb ik een vraag:
  Moet je het haakwerk van deze square ook bij iedere toer keren?
  Het lijkt van niet, maar andere, onduidelijkere patronen, noemen dit wel.
  Weet jij waarom je je werk juist wel of niet zou moeten kere

 11. Als beginnende haakster is dit een geweldige site ik kan wel haken maar heb wat problemen met patroon lezen maar op deze manier gaat het prima.
  Bedankt hiervoor.
  Bianca

 12. Bedankt voor het duidelijk patroon. Mijn eerste granny square is gemaakt. Ik haak al heel wat jaren, maar eindigen met een vaste in de derde losse was nieuw voor me. Ik ging altijd met halve vasten naar het eerste boogje, dit is veel beter, bedankt!
  Gr. Linda

 13. hallo

  ik wil je ook bedankten voor de duidelijke uitleg want namelijk in het boek kom ik er niet uit ik heb ook al een mail gestuurd want volgens mij staat daar een fout in

  groetjes frida

 14. Hallo,

  Een mooie duidelijke beschrijving van een basisgranny!

  Ben al aan het oefenen met wat restjes wol maar heb een vraag:

  Weet je misschien ook hoeveel bollen wol (100 gr) er nodig zijn voor een granny deken ?
  het is voor een sprei voor een tweepersoonsbed.
  Wil het aanschaffen maar dan moet het natuurlijk wel in een keer vanwege het verfbad.

  groetjes
  Ivonne

 15. Leuke duideliijke uitleg van de granny squere!
  Ondanks dat ik links ben, is de uitleg goed te volgen, maar op zich heb ik daar met andere patronen ook geen moeite mee

  Vraagje, ik ben eigenlijk altijd gewend om als je in begin van de toer de 3 lassen maakt, om het werkt te keren. Ik doe dat eigenlijk bij al het haakwerk dat ik maak, maar in jouw omschrijving mis ik dat.
  Klopt dat, hoef het het werk niet te keren bij een squere?

 16. Hoi Catherine,

  Wat een leuke site, ik kan wel een beetje haken, maar wil zo graag een granny-kleed maken! Dankzij jouw duidelijke beschrijving gaat dat eindelijk lukken…
  Groetjes Petra

 17. ik wou u even zeggen dat u een ontzettende leuke site hebt , heb hem onder favorieten geplaats dan kan ik geregeld even komen kijken . echt heel mooi en goed verzorg en ook de praktische uitleg is echt super gr jacqueline

 18. Ik ben echt een leek wat betreft haken. Ik haak met scheepjeswol, als ik daarmee haak, wordt deze basis granny square 5×5 cm wanneer ik deze 3 toeren aanhoud. Is dat bij jou ook zo of is de jouwe groter?

 19. Hoi Catherine,
  Wanneer wissel je precies van kleur?
  Ik heb per tour een andere kleur, maar er schijnt elke keer net 1 draadje in de hoek door van de kleur ervoor….

 20. Hallo Catharine,

  Mijn zoon kwam met een voorbeeld van een granny square plaid, en vond dit erg mooi. Zo ben ik op je site terecht gekomen en helemaal verslaaf geraakt met hetgeen je er allemaal op hebt staan. Geweldig zo’n mooie site, heb ook al vele andere dingen hiervan gehaakt. Inmiddels heb ik alle squares af en moet ze nu aan elkaar gaan zetten. Haken heb ik vaker gedaan maar geen squares. Heb je een tip voor me hoe ik ze het beste aan elkaar kan zetten.
  Dank je.
  Vriendelijke groet,
  Ineke Vermeeren

 21. Beste Catharine,

  na zoveel jaren niet gehaakt te hebben,was het granny patroon wel erg ver weggezakt in mijn herinnering… 🙂
  Gelukkig is de uitleg op deze site erg duidelijk, waarvoor mijn dank.
  Inmiddels haak ik weer op volle snelheid!

  met vriendelijke groet,
  Karin Visser

 22. Vandaag voor het eerst een pannenlap gehaakt…..nog nooit gedaan dus ik was erg blij met het patroon en…..het is gelukt,ben helemaal happy!
  Bedankt voor de duidelijke uitleg!!!

  Groetjes Jeannette

 23. Bedankt! Eindelijk een superduidelijke uitleg!! Ik kreeg het laatste hoekje (daar waar je de kleur kunt wisselen) maar niet, maar met jouw uitleg is dan gelukt!

 24. Jeej wat lijkt me dit leuk om te doen!!! Ik ben 34 en heb voor t laatst gehaakt ergens op de basisschool! Heeft er iemand een tip voor me? Ik ga morgen (koopzondag) eens kijken voor een haaknaald en een bol garen…. Maar ik twijfel nog een beetje, bij t zien van bepaalde foto’s.

  Zouden er hier mensen zijn die me wellicht per mail zouden willen helpen? Ik heb een nierziekte en kan niet veel meer overdag, hierdoor wacht ik dan ook op een transplantatie. Dit lijkt me echt iets leuks om te doen, wanneer ik idd ook in t zkh ben….

  Hopelijk zijn er mensen bij die me wellicht helpen willen… dank je wel en echt een hele mooie site!!! Gr Linda

 25. Hoi Catherine,

  Ik heb alleen ooit op de basisschool gehaakt. Dank zij jou site heb ik nu in 2 weken 2 colsjaals gehaakt.
  super die uitleg! En ik wil nog meer. Ik durf het aan om aan een granny square te haken. Maar wel in een patroon van 4 of 6 kleuren. Omdat ik bang ben dat ik de juiste kleur niet meer kan bij kopen, zou ik graag willen weten hoeveel gram ik moet hebben om een granny square te haken voor een 1 persoons bed. Denk dat ik voor de goedkope wol van de wibra of zeeman ga naald 4 of 5.

 26. Geweldig!! Ik was wat aan het surfen op het web en vond toen jouw site. Ik wil al een tijd granny square haken en met dit basispatroon gaat het me zeker lukken. Ga het gelijk uitproberen en daarna je site nog verder bekijken. Keep up the god work!!!
  Mvg Jolanda

 27. Wat een superduidelijke uitleg. Ik ben eigenlijk een scrapper maar af en toe vind ik het ook leuk om te heken, amigurumi’s of wat dan ook. Vroeger haakte ik mijn eigen gordijntjes, en tafekleedjes, wat is dat lang geleden mar hip was het toen wel!!!
  Nu gaat mijn oudste dochter op kamers en wilde ik voor haar een Grannydeken haken, maar hoe moest dat ook al weer. Uiteindelijk kwam ik op jouw blog en inmiddels ben ik al lekker aan de slag, super om dit weer te doen, ik heb de smaak meteen weer te pakken. Ik ga je blog maar eens bij mijn favorieten zetten.

  Groetjes,
  Marjolijn van Elsberg.

 28. Wat een goede uitleg. Ben gelijk begonnen met twee kleuren granny square voor een babydekentje. Heb je een idee wat leuk is, hoe groot zal ik de vierkantjes maken. Ik gebruik witte wol als basis en wil daar het vierkant ook mee eindigen, Zal dat leuk zijn of is het leuker om met een kleur te eindigen? Ben benieuwd naar je reactie.
  Groetjes Irène

 29. Hallo ook ik heb de vraag hoeveel gram garen heb je nodig voor een 1 persoons deken?
  Ga uit van naald 4 … Heel hartelijk dan alvast, groet’n Monica

 30. Heel duidelijk allemaal! De vraag is al eerder gesteld, maar omdat het antwoord er niet bij staat, stel ik hem nog maar een keer. Hoeveel bollen (bv 100gr) heb ik nodig voor een deken van 2.20 meter bij 2.20 meter? Ik gebruik naald 2,5, mijn vierkanten zijn ongeveer 10×10.

  • Hoi Trea
   je hebt zo’n 30 bollen wol van 50 gram nodig voor zo’n groot sprei, ik ben er ook mee bezig en
   heb nu kunnen uitrekenen hoeveel ik nodig heb. ik gebruik naald 3

 31. Dag Catherine,
  Fijn dat ik op jouw blog terechtgekomen ben. Ziet er goed uit. Jaren niet gehaakt, maar ga de draad (ha ha) weer oppakken.
  Dank voor alle inspiratie!
  Hartelijke groet van Clara Woets.

 32. Even een reactie op de vraag van Trea.
  In het boek van Jan Eaton “300 haaktips en technieken” staat beschreven hoe je kunt uitrekenen hoeveel je nodig hebt voor een werkstuk.Misschien even lenen uit de bieb?
  Succes met je enorme werkstuk!
  Vriendelijke groet van Clara Woets.

 33. Hallo Catherine,

  Heel erg bedankt voor het patroon en de duidelijke foto’s!
  Ik ben niet zo handig maar heb nu dankzij jou al drie granny squares gehaakt!
  En mijn dochter (9 jaar) heeft dankzij jou ook al een granny square gehaakt!

  Groetjes van Eva

 34. heel erg leuk die granny’s haken het lukt heel goed alleen jammer dat je er niet bij schrijft in de beschrijving hoe je het ook weer mooi aan elkaar zet wordt dat ook gehaakt of naai je ze aan elkaar
  gr mar

 35. Ik ben net begonnen met haken dus voor het eerst de granny square gehaakt, en dankzij de omschrijving en plaatjes heb ik het in een keer goed gehaakt super leuk om te doen thanks

 36. Yes ik ben gelukkig ook geen frisbee hahahahahaha.
  Geweldig en super bedankt voor de duidelijke uitleg.
  Ben gestoken met het haakvirus en geniet er enorm van.
  Ga een deken haken met Granny’s.
  Groetjes Wil

 37. Ik heb 20 jaar niet gehandwerkt vanwege een schouderprobleem, blijkt het alleen met breien niet meer te kunnen dus nu ben ik een granny sprei aan het haken (was helemaal vergeten hoe te haken) bedankt voor de duidelijke uitleg en de foto’s erbij. hij wordt rood wit met blauwe gehaakte randjes.

 38. Beste Catharine,

  Volgens mij heb ik een foutje gevonden in de omschrijving. Bij de 1e toer staat 3 lossen, 2 St. (Eerste groepje 3 St. )
  Daarna staat er tussen ** 2 l 3 St. ( tweede groepje 3 St. )
  Ver volgens staat er 3 x herhalen, dan kom je neer op 5 groepjes van 3 stokjes. Ipv 4 zoals verderop in de tekst staat en ook aan word gegeven op de foto.

  Groetjes, Carmen

 39. Hallo Catharine,

  Zijn alle door jou omschreven patronen van de granny squares van dezelfde afmetingen? Ik heb er misschien overheen gekeken, maar kon maar bij 1 patroon de afmeting 15×15 cm vinden.
  Groeten,
  Irma

 40. Beste Catharine

  Ik heb van je basis patroon granny’s een dekje voor mijn fiets mandje gemaakt en vind het leuk om jou daar een foto van te sturen. als jij dat leuk vind tenminste.
  de leidster van “steekje los”(brei en haakclubje) heeft hem op een grotere mand gemaakt en via haar kwam ik op het idee.
  maar via deze site kan ik jou geen foto ervan sturen.
  Groetjes Rian Esveld

 41. Wow.. super bedankt voor de duidelijke uitleg.. Het koste enige inspanning om geen frisbee te zijn, maar het resultaat mag er zijn! 🙂

 42. Hoi Catharine,

  Ik heb een vraag die in het verleden ook al eens is gesteld.
  Hoeveel bollen wol van 100 gr. heb ik nodig voor een 1 persoons beddensprei of plaid.
  Hoop dat jij het antwoord hebt.

  Groeten Nathascha

 43. Hay Catharine,

  Ik wist niet dat ik het patroontje van m’n granny square van jouw site had geplukt….. Heb er al een hele stapel van…. Het is gewoon verslavend…
  Maar ik wil altijd zo veel dingen tegelijk!!
  Ben nu even met bloemetjes aan het haken.
  Jouw viooltje ben ik nog niet aan toegekomen…. zo veel andere dingetjes tussendoor gehad. En het is natuurlijk ook vakantietijd…. (zwemtijd)
  Groetjes,

 44. DANKJEWEL voor deze geweldige uitleg! Na een middagje puzzelen is het me gelukt 1 granny square te haken!! Ik heb 3 weken geleden leren haken en ben verslaafd. Nu nog verzinnen wat ik ga maken van granny squares 🙂

 45. Ik ben sinds kort begonnen met haken (de basis kende ik van in de lagere school). Een hopeloze speurtocht gedaan om de granny squares te kunnen haken. (Zelf mijn grootmoeder extra grijze haren bezorgd) En nu op je pagina ‘gestopt’ tijdens het zoeken. En jawel: na een 2tal uurtjes heb ik een mooie granny square!!!! Dank u wel voor de superuitleg!!!!

 46. Ik ben helemaal enthousiast grworden en ben druk met oefenen. Je beschrijving is geweldig. Ik hrb wel een vraag? Ik doe alles volgens de beschrijving maar de square trekt bol. Wat doe ik verkeerd? Wil je me alsjeblieft helpen? Dank je wel.

  Groetjes Bianca

 47. Ik zou graag een sprei haken voor 1 persoonsbed,
  de vraag kwam al aan baog, maar er was enkel een antwoord vr 2 persoonsbed,
  hoeveel wol/katoen heb ik nodig

  groetjes
  Karin

 48. Helemaal geweldig je site. Eerst lukte het niet, en dankzij jouw uitleg gaat het nu geweldig.
  Ik heb er nu zo’n 60 aan elkaar zitten voor een sprei op de bank. Lekker alle restjes opmaken.
  Heb alleen wel een vraagje, hoeveel wol heb ik nodig voor een 1persoonssprei? Ik ga er eentje haken voor de dochter van mijn vriendin.
  Ik hoop van je te horen.
  Groetjes Cora

 49. Ik heb altijd vol bewondering gekeken naar die mooie granny’s. Ik heb voor het laatst een haaknaald vastgehouden in de derde klas lagere school, 33 jaar geleden. Dankzij de duidelijke beschrijving heb ik er dit weekend al 16 gehaakt met de bedoeling om er 2 kussens van te maken met effen granny’s in 4 kleuen. Als dat lukt ga ik me misschien wel wagen aan een bijpassende plaid.

  Mvg.
  Alie

 50. Bedankt voor deze leuke en leerzame site. Ik heb een vraagje: ik wil achter de granny’s stof bevestigen. Hoe kan ik dat het beste doen ?

  Groetjes
  Maria

 51. Bedankt voor de zeer duidelijke uitleg. Vooral de foto’s er bij maakt het een stuk makkelijker.
  Ik vond haken helemaal niet leuk en na veel pogingen gaf ik het ook wel een beetje op. Helaas had ik iets in mijn hoofd wat ik wilde maken en ben verder gaan zoeken naar een duidelijkere uitleg. Deze is van alle filmpjes en andere uitleggen, de begrijpelijkste van allemaal. Al ging het niet in een keer. Na wat gemopper is het dan eindelijk gelukt en kan ik er niet meer mee stoppen. Wat een plezier. Kijk al helemaal uit naar het voorjaar. Lekker in de tuin, in de zon haken. En, ja…..vriendinnen haken nu ook. Wij gaan er voor.
  Nogmaals bedankt.
  Nu alleen ff nieuwe haaknaalden bestellen want met de gewone krijg ik toch wel pijn in mijn handen na een paar uur haken.

 52. het is gelukt ,maar dan door de foto,s 🙂 ik ben mega dyslectisch en snap daardoor vaak een patroon niet,ik maak alleen (nu ) geen lapjes maar blijf door haken tot mijn garen op is , voor een kleedje bv.

 53. hallo
  ik heb een vraag ik ben bezig om granny’s te haken alleen als de granny klaar is weet ik niet goed hoe ik moet afhechten?
  ik heb het wel ergens gelezen maar het lukt op de een of andere manier niet goed

  help

 54. Helemaal blij. Eindelijk een eenvoudige uitleg van een patroon gevonden om Granny’s te haken.
  Begin zo aan lapje 11, gaat snel! Bedankt!

 55. Bedankt vooor de opfrisser. Ik heb veel aghans gehaakt, maar dat was lang geleden. Ik heb mijn pols gebroken en mijn physio zei dat haken een goede oefening is.

 56. hallo,

  vind je site echt helemaal leuk! alleen kom ik er niet uit met de granny squares. hoe duidelijk de uitleg en de foto’s ook zijn het lukt me niet krijg steeds maar een strak rondje en kom er niet verder mee. Ben een beginnende haker die echt eerst even het licht moet zien voordat ik het snap met dit soort dingen;) hoop dat je me kan helpen

  mvg

 57. Wat een leuke site heb je super .ik was aan het zoeken naar vierkantjes haken voor een sprei en kwam toen hier terecht.Super die granny, s beschrijving nu durf ik er ook aan d3 beginnen .Welke dikte wol of katoen haakt het fijnste hiervoor.
  Groetjes toos

 58. Hallo,
  Zo een toffe site en uitleg, zal nu beginnen met de granny maar eerste hoor en je vragen stellen indien ik iets mis heb zou lief zijn, blijkbaar de eenvoudigste square om te beginnen?
  Dank alvast om de uitleg
  Liefs Chantal

 59. Ik kan mijn linkerhand alleen gebruiken en vroeger kon ik heel goed met rechts haken. Nu lijken al deze handelingen in spiegelbeeld te werken! Wie kan mij helpen of heeft goede ideeen?

 60. Hoi Catharine, nu kom ik toch weer bij jou uit, dit keer niet voor mijzelf, maar voor mijn moeder die denkt dat ze niet meer weet hoe het moet (zal wel meevallen). Dankjewel weer eens! Toch wel heel jammer dat je niet meer blogt hoor, er zijn er nogmaar weinig over van de actieve tijd. Groetjes, Angélique Del Tin. O, ik zie reclame hier, eens neuzen of er wat voor me bijzit 😉

 61. Erg mooi en uitgebreid jouw blog! Mijn complimenten. Ik wil graag een verwijzing naar jouw site opnemen op een los papier om een aantal mensen van mijn breicafé wat extra inspiratie te geven in vormen. Succes verder met jouw blog!

 62. Mijn complimenten voor deze heerlijk duidelijke instructie! De omschrijving is erg duidelijk en als ik toch twijfel, helpen de foto’s enorm! m’n eerste ‘pannenlap’ is in de maak! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *