Granny square tas

P1060133

Het patroon van deze tas begon met het haken van een leuke stekencombinatie: 3 samengehaakte stokjes. Het leek net een klein bloemblaadje en ik bedacht dat vier van zulke bloemblaadjes een leuk begin konden zijn van een granny square.

P1060168-1
Sprekend een lief klein bloemetje.

Maar toen……….de 2e toer. Het was met recht een hele toer om een bijpassend patroon te bedenken. De stokjes met lossenbogen in alle formaten werden weer uitgehaald, want het bloempje viel nauwelijks op. Uiteindelijk koos ik er voor om simpele stokjestoeren met lossenbogen op de hoeken te haken in één kleur. De kleine bloem fleurde er helemaal van op, want nu was zij zichtbaar mooi het middelpunt van de granny square. Zelf was ik nog niet geheel en al tevreden over de enkele kleur, het toonde ietwat saai. ,,Kom”, dacht ik bij mezelf, ,,laat ik eens gek doen, ik haak elke toer in een andere kleur.”  Na de eerste fleurige granny volgde de tweede, een derde, vierde, vijfde en zesde, elk in zijn eigen kleurenvolgorde. Zo lagen er binnen de kortste keren een aantal granny ’s op tafel die graag in elkaar gezet wilden worden. Ze kregen hun zin en al gauw groeide er onder mijn handen de vorm van een tasje.

P1060208

Helemaal goed zo op het eerste gezicht, totdat ik er iets in stopte dat al snel tussen de stokjes door naar buiten piepte. Oei…. Het was duidelijk dat er een voering in moest. Nu wil het geval dat ik altijd met een naaimachine overhoop lig en lapjes aan elkaar bevestigen met de hand wordt een fiasco. Die lapjes doen nooit wat ik wil. Gelukkig kan ik wel goed improviseren. Wat te denken van een simpel linnen tasje?

P1060126
Links: met hengsels. Rechts: zonder hengsels.

De handvaten knipte ik er af en het zakje verdween in het tasje. Een kind kan de was doen.

P1060136 P1060139
Links: het zakje in de tas. Rechts: de tas binnenstebuiten gevouwen, een aantal gehaakte toeren omvouwen en vastzetten.

P1060132Nu denken jullie vast: ,, Er klopt iets niet.” Goed gezien, er zitten nog geen hengsels of handvaten aan het tasje, maar ik weet nog niet waar ik het voor gebruiken zal en welk hengsel dan het handigst is. Dat komt te zijner tijd wel goed. Een volgende keer kan ik ook beter de granny’s eerst blocken (opspannen) en daarna aan elkaar bevestigen.

Print Friendly, PDF & Email

4 reacties

 1. Ontzettend leuke site, heb veel ideetjes opgedaan. Misschien kun je een rand langs de granny’s haken, of ze aan elkaar haken met vasten, dan zijn ook de zij- en onderkant recht… Ik vind het een leuk idee om een tas te haken, iets bijzonders….
  Groetjes,
  Boukje

 2. Wat een leuke site. Ik ben net begonnen met haken en ben gestart met amigurumi haken. Maar deze granny squares spreken me ook enorm aan! Ik zie in deze tekst dat u het heeft over eerst blocken (opspannen) van de granny’s. Heeft u daar ook een uitleg van? Alvast bedankt!

 3. Mooie tas!
  Zou je ook een tas willen maken zonder granny sqares maar gewoon met ee haakpatroon? Want ik vind die vierkantjes mooi maar ik vind het niet zo leuk om te maken omdat je in het begin nog niet ziet wat het word en dus haak ik snel af. Zou je het eens willen proberen??

  Alvast bedankt (hoop ik)
  Groeten ♥haken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *