Halve granny square

Update: De uitleg van dit patroon is nu ook te zien op ons Youtube-kanaal: 
Blij met Draadjes en Praatjes.

Onder de video vind je het uitgeschreven patroon.

driehoek granny square
driehoek granny square


Ga ik nu in deze tijd van bezuinigingen ook al bezuinigen op patroontjes en deze halveren?  Knipogende emoticon Nee hoor. Als je gewone granny squares schuin aan elkaar zet heb je halve granny’s nodig om een rechte zijkant te krijgen.

Deze halve granny’s worden niet in het rond gehaakt, maar in toeren zonder te keren.

Haak met garen naar keuze en met een bijpassende haaknaald. Ik heb 4 kleuren gebruikt, maar dat kun je naar eigen inzicht aanpassen.

Afkortingen:
l= losse/lossen
h.v. = halve vaste
st. = stokje/stokjes

Beschrijving:

Zet met kleur A 4 l. op. Sluit met een h.v. tot een ring.

1e toer: 3 l.(= 1e st.), 2 st. in de ring, 2 l, 3 st. Hecht kleur A af. Voor de volgende toer niet keren.

driehoek granny square


De 1e toer.

2e toer: Haak verder aan het begin van de vorige toer met kleur B.

driehoek granny square


Het begin van de 2e toer. ( zo begin je alle toeren).

Steek de haaknaald in de 3e beginlosse van de vorige toer, 3 l, 2 st. in dezelfde 3e beginlosse, 1 l, 2 st. overslaan, (3 st, 2 l, 3 st.) in de volgende 2-lossenboog, 1 l, 2 st. overslaan, 3 st. in het laatste st. Hecht kleur B af. Niet keren.

driehoek granny square


2 toeren gehaakt.

3e toer: Haak verder met kleur C. Steek de haaknaald in de 3e beginlosse van de vorige toer, 3 l,(- 1e st.), 2 st. in dezelfde 3e beginlosse, 1 l, 2 st. overslaan, 3 st. in de volgende 1-losseboog, 1 l, 3 st. overslaan, (3 st, 2 l, 3 st.) in de volgende 2-lossenboog, 1 l, 3 st. overslaan, 3 st. in de volgende 1-lossenboog, 1 l, 2 st. overslaan, 3 st. in het laatste st. Hecht kleur C af. Niet keren.

4e toer: Haak verder met kleur D. Steek de haaknaald in de 3e beginlosse van de vorige toer, 3 l.(= 1e st.), 2 st. in dezelfde 3e beginlosse, 1 l,  2 st. overslaan, 3 st. in de volgende 1-losseboog, 1 l, 3 st. overslaan, 3 st. in de volgende 1-losseboog, 1 l, 3 st. overslaan, ( 3 st, 2 l, 3 st.) in de hoek-lossenboog, 1 l, * 3 st. overslaan, 3 st. in de volgende 1-losseboog, 1 l.*. Tussen ** 1x herhalen, 2 st. overslaan, 3 st. in het laatste st. Hecht kleur D af.

driehoek granny square


Zo wordt hij dan.

driehoek granny square
driehoek granny square

Wil je een grotere halve granny square haken, dan toer 4 steeds herhalen. Het aantal bogen tussen de 2 zijpunten en de hoekpunt wordt steeds groter, maar het principe blijft hetzelfde. Als je de 3 punten mooi puntig wilt krijgen, dan kun je het beste je granny opspannen (= in vorm opspelden op b.v. een driedubbel gevouwen baddoek, wat natspuiten maar niet verdrinken en opgespeld laten drogen).

Veel haakplezier.

Print Friendly, PDF & Email

25 reacties

 1. Super dit zocht ik net! Mijn dochter is over een paar maanden jarig en tesamen met de patroontje voor het alfabet wordt het een prachtslinger. Dank je wel dat je dit met ons wilt delen.

 2. Als je de halve square met 1 en dezelfde kleur wil maken hoe moet je het dan doen? Catherine btw Bedankt voor al deze voorbeelden. Harstikke leuk en duidelijk voor een leek zoals ik.

  • graag de uitleg voor een hele schouderdoek affai een tipschaal in het nederlands a u b
   hartelijk bedankt op voorhand groetjes nicole

 3. Je zegt wel dat je niet moet keren, maar dat komt omdat je steeds met een nieuwe kleur bij de eerste steek begint. Als je 1 kleur gebruikt kun je gewoon wel keren en dan heen en terug haken lijkt me. Toch?

 4. Ik ben ook heel blij met draadje! Ik zocht naar een halve granny square, omdat ik een omslagdoek met een hoofdgedeelte wil maken voor de aanstaande baby van mijn broer en schoonzusje. Ik wil hem van een kleur maken. Zoals Carla al schreef neem ik aan dat ik inderdaad kan keren als ik één kleur gebruik…ik ga het in ieder geval proberen. Heel hartelijk dank voor het patroon en je hebt een fantastische site!

 5. Heel erg bedankt voor dit patroon met de duidelijke uitleg. Nu kan ik eindelijk verder met het vest van granny squares, dat ik aan het maken ben. Fijn. 🙂

 6. I have been looking for this type of granny square head scarf. Is there anywhere I can find it in English? If I knew which language this is then I could look each word up on my translator. I checked German, but it would not translate. Is there anyone there that can please help me? Thank you. Rae

 7. Ik wil zo’n driehoekje gaan maken in 1 kleur ( grote omslagdoek maken), dus dan begin ik niet steeds met een nieuwe kleur, maar keer het werk. Is daar een patroon van?

 8. Dank je wel voor de goeie tip. Ik maak hem van garen waar meedere kleuren in elkaar overlopen dus met omkeren en hij wordt groter om aan een afgeknipt jeans jasje te maken dat aan de boord versleten was.

 9. Ik ga een granny omslagdoek haken van 170 cm maar ik heb moeite met uitrekenen hoeveel wol ik nodig heb. Kun je me een idee geven asjeblieft? Het wordt wol voor haaknaald nummer 4.

 10. Eindelijk een goed patroon, dat heel duidelijk beschreven is en nog eens mooi word.
  Zeker met die nieuwe bollen die er tegenwoordig zijn met overlopend garen. Ieder geval heel erg Bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *