Inktvisjes voor couveusekindjes

inktvisje hakeninktvisje haken

Deze twee inktvisjes gaan binnenkort op reis. Ze zijn bestemd voor couveusekindertjes.

Misschien heb je er al over gehoord of gelezen, dat sinds kort couveusekindjes in diverse ziekenhuizen een inktvisje krijgen.

Het begon in Denemarken.

In januari 2013 haakte een Deense vrouw een inktvisje voor een kindje dat te vroeg geboren was. Dit inktvisje werd bij het kindje in de couveuse gelegd en toen bleek dat het kindje daar een stuk rustiger van werd. Het hield de tentakels van het inktvisje vast, waardoor het niet meer zo vaak aan de slangen en voedingssonde trok. Ook werden de ademhaling en hartslag regelmatiger en het zuurstofgehalte in het bloed steeg. Kennelijk deden de tentakels denken aan de vertrouwde navelstreng, toen de kleine nog in de moederbuik zat.

Ook andere te vroeg geboren kindjes kregen zo’n inktvisje en ook zij werden rustiger en hun gezondheidstoestand verbeterde.

In Denemarken was een mooi project ontstaan: inktvisjes haken voor te vroeg geboren kindjes die daar in de couveuse lagen.

inktvisje haken

Dit is een foto van een inktvisje met een popje. Zo ongeveer kun je je voorstellen hoe het werkt. Op internet zijn foto’s van echte baby’s met inktvisjes te vinden.

 

inktvisje haken

Als je ook aan dit project mee wilt doen dan kun je op Google ” inktvisjes haken voor couveusekindjes ” intikken.

Groetjes, Catherine.

Print Friendly, PDF & Email

5 reacties

 1. Hoi Catherine,
  Toevallig hoorde ik van mijn kapster vorige week van zo’n aktie. Maar zij had het erover dat er ook gebreide inktvissen ingeleverd werden, weet jij of dat klopt? Zo ja dan ga ik even op zoek naar een brei patroontje.

  groetjes Henriëtte

 2. Ook ik had ze al ontdekt op internet en heb eentje gehaakt voor mijn kleinkind in spé. Maar in ons handwerkclubje gaan we er samen maken en dan ergens binnenbrengen. Ze zijn schattig!
  Grtjes, rita.

 3. Intussen is er ook een website over het haken en breien van inktvisjes voor couveusekindjes. Je vindt er alle nodige informatie, patronen, nuttige tips, welke ziekenhuizen er meedoen, enz. Zou je die in je blog over inktvisjes kunnen plaatsen?

  http://kleine-inktvisjes.eu/

  Bedankt!

 4. Ben ook inktvisjes aan het haken!
  Voor het ziekenhuis UZ Leuven en H. Hart
  Ook nog twee spreitjes gemaakt en denk dat ik mijn bijdrage voor dit jaar weer heb bijgedragen!
  Woensdag 3 december word alles overgedragen aan de verantwoordelijken van deze actie met een kleine receptie!

  Groetjes anne-marie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *