Kantkloswerk van Else van Gelder.

P1110564

Vorige week kreeg ik het volgende mailtje:

“Bij het lezen van uw website kwam ik ook een berichtje tegen dat u een hoekje speciaal met kant heeft ingericht.
Ik vond dit erg leuk en misschien zoekt u nog net dat ene gekantkloste randje of kleedje dat u miste. Mijn moeder heeft heel veel geklost en ik vind het heel leuk dat dit bij iemand terecht komt die daar van kan genieten.
Met vriendelijke groeten,
was getekend, M.K.”

Groot was mijn verbazing. Kreeg ik zomaar enkele kantjes toegestuurd? Jawel, gisterenmiddag bracht de post een dikke envelop.

Mijn lief viste hem uit de brievenbus en vroeg:,, Heb je een boekje besteld?”.
,, Nee”, was mijn antwoord, “Ik verwacht een envelop met enkele kantjes”.
,,Voel eens hoe zwaar hij is, dit zijn vast je kantjes niet”.
Ik keek naar het adres van de afzender en zei:,, Dit komt van de mevrouw van de kantjes”. We keken elkaar ongelovig aan.
Heel voorzichtig maakte ik de envelop open en er kwam een pakje uit, in laagjes papier verpakt en dichtgeplakt met fleurige plakbandjes. Het voelde heel zacht en vooral dik aan.
Ik knipte de plakbandjes zorgvuldig door, vouwde de papiertjes open en hield mijn adem in.
Op het begeleidende vriendelijke briefje werd gesproken over een “paar” stukjes kantwerk. Mijn hemel, dit waren niet een “paar” kantwerkjes, dit was een schat aan kantstukjes.

P1110552

Het ene na het andere kant kwam tevoorschijn. Ik kon mijn ogen niet geloven en kon alleen nog maar ‘oooh’s en “aah’s”  uitbrengen.
,,Ïs het wat?” vroeg mijn lief,
Ik keek hem redelijk verwezen aan.
,,Lieverd, dit is kunst. Kijk eens hoe prachtig… hoe fijntjes…. hoe mooi geklost!”
,,Ga je ze bij je andere kantjes leggen in je kanthoekje?”.
Ik schudde mijn hoofd: ,, Nee, daar zijn ze te fijntjes en te fragiel voor”.

P1110562
Kijk eens, een tafel vol met prachtig kant.

Omdat ik graag wat meer wilde weten over de maakster van het kantwerk, stuurde ik een mailtje aan de goede geefster. Zij mailde het volgende antwoord:

“Mijn moeder heeft omstreeks 1960 al kantkloslessen genoten van Henk van der Sande; een leraar kantklossen aan de eerste kantklosschool in Amsterdam.

Toen haar dochters het huis uit waren, is ze begonnen om kantkloslessen te geven; veelal bij haar thuis, maar ook in Duitsland en zelfs in Zwitserland tijdens de zomermaanden. Dit heeft ze jaren achtereen gedaan.

Ze experimenteerde veel met kleuren en zocht voor haar kanten ook praktische toepassingen. Ze heeft zelfs truien gebreid met daarin mooie (in wol) gekloste kant.

En op school vertelde ik dat we thuis sliepen onder lakens die door mijn moeder van kant voorzien waren.

Ik heb nog veel kant van haar; af en toe gebruik ik er wat van. Ze heeft o.a. ook heel veel mooie vlinders geklost en hier moet wat mee gedaan worden, alleen weet ik nog niet hóe! Er komt vast wel eens een moment van inspiratie.

Wanneer mijn moeder al die kleedjes en kantjes geklost heeft, weet ik echt niet precies, maar de jaren 1980 tot 2000 waren wel de productiefste.

Mijn moeder was van 1923 en is gestorven in 2006. Haar naam was Else van Gelder. Natuurlijk mag u haar naam vermelden op uw website”.
Was getekend, M.K.

Nu weet ik niet of de naam Henk van der Zanden jullie iets zegt, maar hij was een zeer bekende kantklosser en had na de lesperiode in Amsterdam een eigen kantklosschool in Zaandam. In het blad “Handwerken zonder Grenzen” heeft ooit een reportage gestaan waarin de heer v.d. Zanden het klossen van kralenbeursjes liet zien.

Jullie zijn vast wel nieuwsgierig naar het mooie kantwerk. Kijk en geniet van de volgende foto-impressie.

P1110554P1110589

P1110607P1110634

P1110638P1110573-001

P1110616

P1110591P1110610

P1110629P1110622

P1110582

Is dit mooi of is dit mooi? Ja dus.

Hoe ga ik dit prachtige kantwerk bewaren? Zoals ik al schreef, is het heel fijntjes geklost met superdun garen. Uit mijn eigen kantklosperiode heb ik nog Egyptisch katoen 100/3 en 120/3. Het lukte mij niet om daarmee te klossen, het garen was te dun en de kantbrieven te onoverzichtelijk.  Het kantwerk dat ik nu gekregen heb is minstens met zulk dun garen geklost. Vakwerk dus. Ik denk er over om een soort boek van textiel of borduurstof te maken en de kanten hierin te bevestigen. Op deze manier zijn ze beschermd tegen teveel licht en stof. Het geheel leg ik dan in de vitrinekast waarin allerlei handwerk ligt, zowel 1:1 als miniatuurhandwerk.

Wie een ander leuk idee heeft mag het zeggen.

Eén ding is zeker, ik ben er superblij mee en een welgemeend dank-u-wel aan mevr. M.K. is hier zeker op zijn plaats.

Groetjes, Catherine.

Print Friendly, PDF & Email

13 reacties

  • Ik ben een van de gelukkige die van Else les heeft gehad.
   Het waren hele fijne avonden. Else was een super vakvrouw.
   Onze les had op de achtergrond mooie klassieke muziek. Er werd in huize van Gelder ook cello gespeeld.

 1. Oh Catherine wat is dit MEER dan prachtig. Wat ben je een bofkont zeg dat iemand je dat zo maar geeft. Ik heb het al een paar maal bekeken het is echt schitterend. Dat mensenhanden dit kunnen maken. Je zult vast een goed idee krijgen wat je ermee gaat doen Daar ben je creatief genoeg voor.
  Een aanwinst hoor. Veel plezier ermee
  Lieve groet
  Nienke

 2. Wat een bijzonder verhaal, om stil van te worden..! Ik vind het ontroerend om te zien hoe al deze prachtige kantjes, die echt een kijkje geven in het wezen van de maaktster, nu zomaar ineens bij jou terecht zijn gekomen! Het eerste wat bij me opkomt is inderdaad een Kantmuseum, terwijl ik niet eens weet of dat er wel is (sorry!). Maar waar ik ook aan moet denken is hoe vaak er na het overlijden van een handwerkster hun zelfgemaakte prachtige handwerken niet naar waarde geschat werden. en zomaar weggegooid zijn… Gelukkig is dit nu niet het geval!! Dank je wel voor het delen van deze prachtige werkstukken, en voor je bereidheid om ze met veel liefde te ‘adopteren’!! Lieve groet Lupineke

 3. SCHITTEREND!!!!!!! Wat heb je een prachtig geschenk gekregen. Zo waardevol voor de echte handwerkster, die dit echt weet te waarderen, want, wat veel uurtjes zitten er in deze werkstukken. Mijn moeder (84 jaar) doet ook kantklossen. Zij heeft voor mij 2 babyschoentjes geklost, toen onze jongste zoon werd geboren. Die staan te pronken in de glazen kast.
  Bedankt, dat je deze gift met ons wil delen!

  Groetjes, Marga

 4. Wat een mooi kantwerk.ik heb het met bewondering bekeken en zal het vast nog wel eens zien.zooooo mooi is het.
  Kan me voorstellen dat je er stil van werd dat je dit zomaar kreeg.het is je van harte gegund hoor. Het is bij jou zeker op zijn plaats.geniet er maar fijn van.

  Groetjes,Thea

 5. Wat geweldig om zo’n collectie schitterend fijn kantwerk te krijgen! En wij mogen er even uitgebreid van mee genieten: leuk! Bijzonder ook om wat meer van de maakster te weten.
  Heel veel plezier er mee.

  Fijn weekend en een lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

 6. Hallo

  Bij het opruimen van mijn papieren kwam ik ook weer de lessen tegen van Else van Gelder. Ik heb deze lessen via iemand gekregen na een overlijden. Het zijn lessen in torchon met af en toe ook guipure ertussen. Samengesteld door haar, want ik zie ook kleedjes uit het boek van Zus Boelaars.
  Heb je ook belangstelling voor deze lessen?
  mvg
  Anne Lies

 7. Wat leuk dat ik deze verhalen tegen kom, alle dames ken ik heel erg goed, ik ben ook jaren op de Arnhemse kantklosschool geweest, geef ook al sinds 1975 kantklosles met heel veel plezier.
  Fijn dat Chris een goede bestemming heeft gevonden voor de kantspulletjes en dat je daar zo blij mee bent.
  Ik was blij verrast dit allemaal te lezen, gisteren pas BLIJ MET DRAADJES ontdekt, ik geniet er nu al van.
  groeten Dea Woonink

 8. Ik heb een kleedje met naaldwerk waarvan twee blaadjes kapot zijn. Ik zou dit heel graag willen laten restaureren. Weet jij hiervoor mogelijkheden? Ik heb er foto”s van, maar kan deze hier niet bijvoegen.
  Hartelijke groet,

  Jeannine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *