Kantkloswerk van Mies Ploeger

Mies Ploeger

Wederom ben ik de gelukkige die mooi kantkloswerk cadeau gekregen heeft. Ditmaal schreef de zoon van mevrouw Ploeger mij. Zijn moeder was kantklosster geweest, zij had de Arnhemse Kantklosschool opgericht en gaf daar jarenlang les, organiseerde tentoonstellingen en demonstraties kantklossen.

Mies Ploeger
Mies Ploeger

Na haar overlijden bleef het mooiste kantwerk in de familie en ging er veel naar vrienden en bekenden. Er bleef nog zo het een en ander over, dat op zolder belandde. Jammer, dacht de zoon en hij klom in de pen toen hij op deze website las, dat ik eerder kantwerk uit een andere nalatenschap had gekregen. Of ik belangstelling had…….

Kort daarna ontving ik een pakket met kantkloswerk en diverse boeken over kant en patroonboeken. Het toverde een glimlach van oor tot oor op mijn gezicht toen ik het uitpakte. Prachtige kleedjes, randen en proefstukken, zó divers, zo mooi geklost, het was een feestje om te bekijken.

IMG_2181IMG_2208IMG_2205

IMG_0004-001IMG_0001-001IMG_0020IMG_0024

IMG_0011IMG_0012IMG_0013

IMG_0014IMG_0019P1030711 klein-001

IMG_0000-001IMG_0006-001

2015-02-21 - Kantkloswerk van Mies Ploeger2015-02-21 - Kantkloswerk van Mies Ploeger1

Bij de hele verzameling zat ook een patronenmap, die gebruikt werd op de Arnhemse Kantklosschool van Mies Ploeger.

IMG_0016IMG_2197
Graag vertel ik de geschiedenis van deze begenadigde hardwerkende vrouw.

Mies Ploeger volgde verschillende opleidingen voor handwerkaktes. Tijdens deze lessen leerde zij kantklossen. Deze handwerktechniek sprak haar zo aan, dat zij zich hierin specialiseerde. Het resulteerde in de oprichting van de Arnhemse Kantklosschool. Veel van haar leerlingen geven nu zelf les en enkele van hen schreven boeken met patronen en over de geschiedenis van kant.

Zij gaf zowel mondelinge als schriftelijke lessen. Vooral deze laatste waren uniek en voor veel mensen een uitkomst. Het moet een gigantische klus zijn geweest om die voor haar vele cursisten uit te schrijven en te kopiëren. In die tijd waren er nauwelijks printers.

Ook organiseerde zij veel tentoonstellingen en demonstraties o.a. in het Openluchtmuseum in Arnhem. Door contacten die ze daar had verworven, kreeg ze een uitnodiging om in 1980 het kantklossen te demonstreren in het paleis op de Dam, tijdens de Nieuwjaarsreceptie die de toenmalige koningin Juliana gaf voor het Corps Diplomatique. Voor Mies een absoluut hoogtepunt in haar leven.

00024470-01
De omslag van dit boek zal velen bekend voorkomen. Op deze foto zit Mies Ploeger te kantklossen. Zij was er trots op dat zij hiervoor gevraagd was en terecht.

Graag bedank ik Chris Ploeger hartelijk voor het mooie kantwerk en de boeken. Ook ben ik Anneke Reijs veel dank verschuldigd, zij gaf les op de Arnhemse Kantklosschool en wist mij mooie verhalen over Mies te vertellen.

Waar komen nu de meeste van die mooie kleedjes en randen terecht?

Ik heb een kleine verzameling kloskant en frivolité. De kleedjes zijn doorsnee niet veel groter dan 15 cm, de meeste zijn kleiner tot en met poppenhuisformaat toe. Een aantal van de kleedjes van Mies Ploeger zijn aan deze verzameling toegevoegd. Dagelijks werp ik een blik in de vitrinekast om even te genieten van dit moois…..

IMG_2224

IMG_2191IMG_2188

Voor degenen die graag het verhaal willen lezen over het kantwerk van Else van Gelder, dat ik eerder kreeg, klik HIER.

Weet je wat zo bijzonder is? Else van Gelder heeft ook les gegeven op de Arnhemse Kantklosschool. Wat is de wereld toch klein.

Groetjes, Catherine.

7 reacties

  1. Wat ontzettend leuk, zo’n mooi kado !!
    Ook ik heb les gehad van Mies Ploeger, jaren lang. Heb via haar ook Anneke Reijs leren kennen.
    Mijn diploma van haar bewaar ik nog steeds. En ik geef zelf al meer dan 30 jaar kantkloslessen. De brief van Mies met advies voor mijn eerste serie lessen van 1979 heb ik ook nog altijd.
    Geweldig om op deze manier nog iets over Mies te horen.

  2. Tot mijn spijt heb ik geen foto’s meer van de lessen bij Mies. Anekdotes ook niet.
    Je werd altijd heel prettig bij haar ontvangen; dat was maar af en toe omdat ik in die tijd de lessen schriftelijk volgde.
    Bij elke nieuwe les schreef Mies altijd een heel uitgebreide brief. Heel sympathiek en die brieven vond ik echt een extraatje bij de lessen.

    Mocht het er ooit van komen om een herinneringsboek o.i.d. te publiceren, dan hoor ik dat graag.
    En verder zou ik zeggen: geniet veel van het prachtige werk wat Mies met veel liefde voor het ambacht geklost heeft.
    Hartelijke groet van Nel.

  3. Ook ik heb schriftelijk kantklosles gevolgd bij de Arnhemse Kantklosschool, mijn docente was Anneke Reys. Ik heb het diploma Torchon en het certificaat voor vlechtkanten behaald. Het was een ideale manier om lessen te volgen. Je hoefde niet van huis en kon je eigen tempo bepalen.
    Het was leuk om dit artikel te lezen.
    Succes met Uw site

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *