Kerstboom applicatie 2 haken

gehaakte kerstboom

Deze kerstboom is gehaakt met een haaknaald van 2 mm en is 12,5 cm hoog en 10 cm breed. De maat is wat groot voor een kaart, maar het kan wel.  Hij kan ook opgehangen worden, maar als je hem niet stevig genoeg vindt, dan kun je hem met stijfselspray bewerken.

Benodigd: garen naar keuze en een bijpassende haaknaald.

Afkortingen:

l. = losse
st. = stokje
dubb. st. = dubbel stokje
h.v.= halve vaste
v. = vaste
volg. = volgende
samen afgeh. st. = samen afgehaakt(e) stokje(s)
herh. = herhalen

Bijzondere steken: 3 samen afgehaakte stokjes.

P1050699

Je haakt in elk van de 3 volg. steken een st., maar je haakt het st. niet helemaal af. De doorhaling door de laatste twee lussen van elk st. laat je op de haaknaald staan. Je hebt nu 4 lussen op de haaknaald staan

P1050704

Je haalt de draad nu door deze 4 lussen heen, dit is een samen afgehaakt  stokje. Op dezelfde manier haak je dubb. samen afgeh. st.

Zet 8 l. op en sluit deze met een h.v. tot een ring

1e toer: 3 l.( = 1e st.), 17 st. in de ring. Sluit de toer met een h.v. op de 3e beginlosse.

2e toer: 4 l.( telt als 1e dubb.st.), 2 dubb.samen afgeh.st. op de volg. 2 st, 7 l, * 3 dubb. samen  afgeh. st. op de volg. 3 st, 7 l, *. Tussen ** 5x herh. Sluit de toer met een h.v. op de 4e beginlosse.

 

3e toer: Haak 4 h.v. over de l. van de 7-lossenboog tot het midden van de boog. (4l. [ = 1e dubb.st.], 7 l, 1 dubb. st.) op de middelste l. van de 7-lossenboog, 8 l,  1 v. op de middelste steek van de volg. 7-lossenboog, 8 l, * (1 dubb.st, 7 l, 1 dubb.st.) op de middelste l. van de volg. 7-lossenboog, 8 l, 1 v. op de middelste steek van de volg. 7-lossenboog, 8 l. *. Tussen ** 1x herh. ( 1 dubb.st, 7 l, 1 dubb.st.) op de middelste steek van de volg. 7-lossenboog, 8 l, 1 v. op de volg. 7-lossenboog, 8 l. Sluit de toer met een h.v. in de 3e beginlosse.

 

4e toer: 1 h.v. in de 7-lossenboog van de vorige toer,  3l. (= 1e st.), 2 samen afgeh. st,  7 l, 3 driedubb. samen afgeh. st, 7 l, 3 samen afgeh. st, 7 l, (1 st, 3 l, 1 st.) op de volg. v.* 7 l, (3 samen  afgeh.st, 7 l, 3 driedubb.samen afgeh.st, 7 l, 3 samen afgeh. st.) in de 7-lossenboog, 7 l, (1st, 3 l, 1 st.) op de volg. v.* Tussen ** 1x herh. 7 l,  Sluit de toer met een h.v. op de beginlosse.

 

5e toer: 1 h.v. in de volg. 7-lossenboog, 3 l. (= 1e st.), 6 st. in de  7-lossenboog, * ( 1 st, 5 l, 1 st.) op de driedubb. samen afgeh.st, 7 st. in de volg. 7-lossenboog, 1 st. op de 3 samen afgeh. st, 7 st. in de volg. 7-lossenboog, 1 st. op het volg. st, 3 st. in de 3-lossenboog, 1 st. op het volg. st, 7 st. in de volg. 7-lossenboog, 1 st op de 3 samen afgeh. st, 7 st. in de volg. 7-lossenboog.* Tussen ** 1x herh. (1 st, 5 l, 1 st.) op de driedubb. samen afgeh. st, 7 st. in de volg. 7-lossenboog, 1 st. op de 3 samen afgeh. st, 7 st. in de volg. 7-lossenboog, 1 st. op het volg. st, 3 st. in de 3-lossenboog, 1 st. op het volg. st, 7 st. in de volg. 7-lossenboog, 1 st. op de 3 samen afgeh. st. Sluit de toer met een h.v. in de derde beginlosse.

Hecht de draad af. Haak voor de stam aan een kant twee toeren van dubb. st. afgewisseld met een losse.

Succes.

Print Friendly, PDF & Email

3 reacties

  1. Wat een fantastisch leuke patroontjes! Deze kerstboom ga ik proberen met haaknaald 1, 5…dan oast hij mischien wel op een kerstkaart! Tja, op tijd beginben he? Je strikjes vind ik ook waanzinnig! Die gebruik ik een keer als ik een baby/meisjestruitje ga maken. Allemaal gekleurde strikjes erop wordt vast heel schattig! Hartelijk dank voor het delen! Zo hebben mijn vrienden en familie er weer profijt van. :-p. Ik maak veel cadeautjes voor anderen.
    Groetjes, Jacqueline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *