Kersthanger haken

P1090131P1090133
De basis van deze hanger is een pijpenrager van 15 cm. Verder heb ik met haakkatoen en een haaknaald van 2,5 mm gehaakt. In plaats van gewoon haakkatoen kun je natuurlijk glansgaren of zilver- of goudkleurig garen gebruiken. Dat is mooier, maar omwille van de duidelijkheid van de foto heb ik gewoon katoenen garen gebruikt.

De diameter van deze hanger is 7 cm. Er zijn ook grotere pijpenragers te koop van 28 cm voor het geval je een grotere hanger wilt. Je kunt ook een grote hanger maken en een kleine hanger er inhangen. Fantaseer er maar op los.

P1090150

De pijpenrager rondbuigen en de uiteinden met naaigaren omwinden en met een dubbele knoop vastzetten.

Eén toer vasten om de pijpenrager haken. Het aantal vasten moet deelbaar zijn door 4 + 1 extra vaste. Het aantal vasten voor de hanger met de klokjes was 49 vasten en voor de hanger met het kerstlaarsje 53 vasten. Goed strak haken.

Sluit de toer met een halve vaste in de 1e vaste.

2e toer: *5 lossen, 3 vasten overslaan, 1 halve vaste in de volgende vaste*. Tussen ** herhalen tot het eind van de toer.

3e toer: 8 vasten in elke 5-lossenboog, 1 halve vaste tussen de 5-lossenbogen 1 toer lager in de vaste van de 1e vastentoer insteken. Als je heel erg vast haakt is het mooier als je 10 vasten in elke 5-lossenboog haakt. Kijk maar even hoe je het zelf vindt worden.

Haak aan het eind van de toer een lossenketting om de hanger aan te hangen. De lengte van de ketting hangt af hoe lang je hem wilt hebben.

Nu begint het leukste, het versieren van de krans. Een paar suggesties:

* Hang er een kerstklokje, een kerstballetje, een mooie kraal of een ander ornamentje in.

* Rijg een kralenketting, een mooi kantje of lintje door de openingen.

* Naai er mooie knoopjes of kraaltjes of strikjes op.

* Hang er een mooie kwast aan of sliertjes kralen of veertjes.

P1090140P1090154

Veel haak- en versierplezier.

Print Friendly, PDF & Email

10 reacties

 1. Oh, wat een ontzettend leuk idee! Op deze manier kun je eindeloos variëren! Ipv kerstballen breien, nu eens kersthangers haken…! Hier kan ik wel iets leuks mee verzinnen! Bedankt voor het patroon, groetjes van Lupineke

 2. Hallo,

  Ik vind de hangers erg leuk. Ik haak nog niet zo lang, maar wil ze wel proberen te maken.
  Maar haak ik om een pijpenrager?

  Alvast bedankt.

  Groetjes Angela

  • single crochet around the pipe cleaner, chaine of 5, and slip stich to join. This is what I think. I’ve made similar wreaths with the round plastic left after opening a bottle of water or soft drink.

 3. O ze zien er zo leuk uit ga ze haken voor de verzorgsters van mijn schoonmoeder die dement is en voor vriendinnen en voor het bestuur waar ik inzit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *