Koordje knopen met de knoopster

Update: De uitleg van de knoopster is nu ook te zien op ons Youtube-kanaal: 
Blij met Draadjes

Onder de video vind je de uitgeschreven uitleg hoe de knoopster werkt.

Onlangs was ik op een handwerkontmoetingsdag en tot mijn verrassing kreeg ik van de gastvrouw een apparaatje waarmee je op een gemakkelijke manier koordjes kunt knopen. Haar man had het gemaakt en zij gebruikte het op de na-schoolse opvang. Van de koordjes worden vriendsschapsarmbandjes gemaakt. Je kunt ze ook als sierkoordjes aan sleutelhangers of tassen gebruiken.

P1070374

P1070377
P1070378

Dit is een eigen versie van mijn gastvrouw.

Dit is de knoopster zoals hij te koop is.

Voor degenen die graag willen weten hoe het werkt een korte uitleg.

P1070380


In de knoopster zitten 8 gleuven. Je knipt 7 draden af van een paar meter, trek de draden door het gaatje en leg aan het uiteinde een knoop. Haal door elk van de 7 gleuven één draad. Eén gleuf blijft leeg. Houd de knoopster vast zoals op de foto met de lege gleuf naar je toe.

P1070381


Pak de draad die in de derde gleuf vanaf de lege gleuf zit. In het voorbeeld de oranje draad.

P1070382


Haal de oranje draad uit de gleuf.

P1070383


Schuif de oranje draad in de lege gleuf onderaan.

P1070385


Draai de knoopster nu linksom door, zodat de lege gleuf onderaan zit.

P1070386


Nu doe je weer precies hetzelfde wat je met de oranje draad hebt gedaan.

P1070388


Op deze foto kun je zien hoe de draden om elkaar geknoopt worden.

P1070377


Onderaan de knoopster zie je een koordje ontstaan. Trek regelmatig tijdens het knopen aan dit koordje of hang er iets zwaars aan, anders wordt het niet mooi strak.

Als je geen knoopster hebt kun je denk ik ook heel goed een punnikklosje met 8 spijkers gebruiken.

P1070390

Veel ontspannend plezier met het knopen.

Print Friendly, PDF & Email

11 reacties

  1. Ik kom met een omweg op je blog. Wat leuk zeg! Ik ga de knoopster zeker een keer zelf maken en gebruiken met mijn kinderen.

    • Hallo Menke, welkom op mijn weblog. Leuk hè die knoopster? Het is echt een leuke techniek om met kinderen uit te voeren. Je krijgt ook al vrij snel resultaat. Veel plezier er mee.

  2. Wat een super idee is dit! Ik heb een paar jaar terug ook van alles zitten knopen, tot boekenleggers toe en dan maakte ik het vast met een veiligheidsspeld op een kussen, of met een plakbandje op tafel.. Maar dit verslaat echt alles!

    Groetjes, Elizabeth

  3. Hallo handwerksters, ik heb ergens gelezen (weet niet meer waar), dat je de knoopster zelf kunt maken van een bierviltje, maakt niet uit van welk biermerken (grapje). Ik ga het zelf uitproberen

  4. Je hebt ook een vlechtschijf. Die wil ik ook wel eens uitproberen. Het werkt zo’n beetje hetzelfde. En met een kleine aanpassing kun je er ook platte bandjes mee maken. Erg leuk

  5. Hallo. Ik heb vandaag mijn knoopster ontvangen. Ik wil graag een koord maken van ongeveer 1 meter 25. Kan iemand mij vertellen hoe lang mijn draden dan moeten zijn. Zelf heb ik geen idee. Groetjes Marja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *