Kousen zonder hiel

Krukezak noemde men deze sokken vroeger. Daar lijken ze inderdaad veel op, deze kousen zonder hiel. Dit meer dan honderd jaar oude patroon is nog steeds actueel. Het geeft niet hoe je ze aantrekt, ze zitten altijd goed en ze passen bovendien iedereen vanaf een jaar of acht door de enorme rek die erin zit. Omdat de hiel steeds op een ander plaats zit, slijten ze veel minder dan gewone sokken.

Patroon:
De sok wordt spiraalsgewijs gebreid zonder hiel op 4 naalden zonder knop. Het breipatroon maakt de sok elastisch en doet de sok zich naar de voet en het been vormen.

Toer 1, 2 en 3: X2r. 2av.
Herhaal vanaf X.
Toer 4, 5 en 6: 1av, X2r, 2av.
Herhaal vanaf X en eindig de toer met 2r, 1av
Toer 7,8 en 9: 2av, X2r, 2av.
Herhaal vanaf X en eindig de toer met 2r.
Toer 10, 11 en 12: 1r, X2av, 2r.
Herhaal vanaf X en eindig de toer met 1r.
Deze 12 toeren steeds herhalen tot aan de teen; brei die recht.

Zet een aantal steken op dat deelbaar is door vier. Het aantal steken dat je moet opzetten hangt af van de stekenverhouding van de gekozen wol. Je kunt het aantal berekenen door je been op te meten ongeveer tussen je enkel en het dikste gedeelte van je kuit.
Brei 5cm in boordpatroon, 2 recht; 2 averecht. Ga verder in breipatroon. Als de totale lengte ongeveer 35 cm is, beginnen met de minderingen voor de teen: brei elke 7e en 8e steek samen.
Werk nu 6 toeren zonder minderingen. In de volgende toer brei je de 6e en 7e steek samen. Werk 5 toeren zonder minderingen. Ga op deze manier door met 1 steek minder en 1 toer minder te breien tussen de minderingen tot er 9 steken over zijn. Knip de draad af, rijg deze door de steken heen en hecht goed af.

Print Friendly, PDF & Email

15 reacties

 1. Wat een slimme sokken joh! Ze waren vroeger zo gek nog niet! Dit zie ik ook wel zitten om te breien. Ze gaan op de catherine heeft me geinspireerd (to do) list.. :-)))

 2. 23 november 2012

  ik brei meestal een sok met hiel en van de restjes
  brei ik nu spiraalsokjes (wel met een gewoon gebreide teen)
  bedankt voor het patroontje

  nog veel plezier aan alle breisters
  en warmevoetengroetjes !
  suzie

 3. Volgens mij moet het aantal steken deelbaar zijn door 8. Ik begon met 36 steken, je eindigt dan met 4 recht, terwijl je ook met recht begonnen bent. Dit voorkom je door het aantal steken te nemen dat deelbaar is door 8. Logisch toch! Of niet?

 4. Hallo Catherine,
  Erg leuk, zo’n oud patroon. Ik heb het al meerdere keren gebruikt. De boord blijft mooi rekbaar zo.
  Bedankt weer voor het delen en succes met alle mooie dingen, die je doet en maakt.
  Groetjes, Francine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *