Lossen

Update: De uitleg van dit patroon is nu ook te zien op ons Youtube-kanaal: 
Blij met Draadjes en Praatjes.

Onder de video vind je het uitgeschreven patroon.

In dit logje leg ik uit hoe lossen worden gehaakt. Niet alleen de manier waarop deze steek wordt gehaakt,  ook ideeën wat je kunt maken van lossen komen aan bod.

Je hebt een haaknaald nodig en bijpassend garen. Ik heb de  “Saskia”  van de Wibra gebruikt en haaknaald 4 mm.

Daar gaan we, we beginnen met een schuifknoop:

P1090425P1090444
Om te beginnen leg je het garen om je vingers ( foto links). Dan draai je het korte stuk van de draad over je vingers ( foto rechts)

P1090426P1090448
De draad zit rond je vingers (foto links). Je haalt voorzichtig de lus van je vingers, houd hem vast met je linkerduim en –wijsvinger (foto rechts)

P1090450P1090453
Je schuift het korte draadeinde onder het gat van de lus ( foto links). Je houdt met je linkerhand de draad vast, zie pijl op de foto rechts, en trekt met je rechterhand het lusje rustig door de lus heen naar boven ( foto rechts).

P1090431P1090456
Je bent er bijna (foto links). Nog even doortrekken totdat je niet meer verder kunt (foto rechts)

P1090436P1090459
Je steekt van rechts naar links de haaknaald door de lus. Houd de haaknaald vast als een pen (foto links). Trek aan het korte draadeinde en je zult zien dat de lus kleiner wordt (foto rechts).

P1090461P1090463
De knoop zit nu tegen de haaknaald aan, niet te strak aantrekken, je moet de haaknaald nog gemakkelijk heen en weer kunnen bewegen (foto links). Leg de linkerdraad, de draad die naar je garenbol gaat, onder de haaknaald door naar boven (foto rechts).

P1090470P1090485
Leg de linkerdraad over de haaknaald naar voren, dit is een omslag.(foto links). Houd de knoop vast en trek de omslag door de lus op je haaknaald, je hebt nu een losse gehaakt (foto rechts). Elke volgende losse haak je zoals op de laatste twee foto’s is te zien: 1 omslag, haal de omslag door de lus op je haaknaald.

P1030052
Dit is de voorkant van je lossenketting. Elk cijfer stelt een losse voor. Een lossenketting is meestal de basis van een opzetrand van een haakwerk.

Wat kun je nog meer met een lossenketting doen?

P1090401
iets vast knopen,

P1090403
een leuk schilderijtje van verschillende lossenkettingen maken.

P1090415
van bandjesgaren en verschillende lossenkettingen een ketting maken,

Ik heb op internet nog enkele hele leuke toepassingen gevonden:

chain_252520chain_252520chain_252520058_small
diverse lossenkettingen om elkaar draaien en een ketting van maken, op de weblog van Sue kun je zien hoe ze het gedaan heeft.

knopenketting1
een knoopjesketting maken, de uitleg met foto’s staat op de weblog van Aagje Doeken,

tuto gehaakt armbandke 017
een knoopjesarmband, deze vindt je op de weblog van Effie, met een duidelijke uitleg en foto’s.

Nog enkele suggesties:

* Als je haakgaren te dun is naar je zin, dan haak je een héle lange lossenketting en dan kun je met de lossenketting als draad gaan haken.

* meerdere lossenkettingen kun je vlechten.

Veel haakplezier.

Print Friendly, PDF & Email

14 reacties

 1. Hallo allemaal,
  Ik wil jullie bedanken ,dat jullie zoiets op de site plaatsen,
  maar ik wil graag dit alles email adres.Ik leer nu haken.
  Ik ben dit jaar begonnen met haken en het gaat prima,kan niet alles,
  ik ben aan het leren.
  Bvd. hartelijke groeten van Santa

 2. Hallo Catherine

  Wat een goed idee van je om ons wat technieken bij te brengen en je leuke tips wat je al niet met een sliert van lossen kunt doen
  Groetjes
  Nienke

 3. Wat leuk om te zien! Wij hebben eindeloos veel touwtjes van lossen overal in het huis, die ooit gevingerhaakt zijn door de kinderen op school. Met de klas van onze jongste hebben ze wel eens samen 1 kilometer gevingerhaakt, knap he! Ook de toepassingen die ik hier zie, zijn erg leuk, wie weet ga ik er nog eens wat mee maken!

 4. Wat laat je dit schitterend zien! Ik stel me maar voor dat ik niet zou kunnen haken, en dan zou ik met je foto’s en beschrijvingen toch een een heel eind komen…

  Groetjes, Elizabeth

 5. En wat te denken van de leuke bolletjessjaal die karin aan de haak op haar blog/site laat zien! Hier is de link: http://karinaandehaak.blogspot.com/2009/10/bolletjessjaal-bobbly-scarf.html. Ik vind dat zo’n leuk idee, want dat is ook “gewoon” lossen haken, maar door het leuke garen bereik je een grandioos leuk effect! En dat is dus ook voor een beginnende haakster/haker te maken. En voor een klein bedragje, de Action heeft nu weer dat grappige pompomgaren in de aanbieding!

 6. Leuk, tot zover kan ik nog goed meekomen (hihihi).
  Nu maar zien of ik bij kan blijven en of ik het leuk vind.
  Ik bedank je in ieder geval voor je idee om ons zo te willen helpen.
  Vriendelijke groetjes
  Tea

 7. Hallo Catherine,

  Ik ben zooooooooooo ontzettend blij met alle duidelijke haaklessen, patroontjes en bescvhrijvingen. Ik had echt nog nooit van mijn leven gehaakt, dacht ook altijd dat het supermoeilijk was dus begon ik er niet eens aan. Maar het bleef toch trekken vooral nu je overal die leuke grannysquares ziet. Dankzij jou kan ik nu eindelijk, eindelijk haken dus dankjewel voor alle duidelijke foto’s en uitleg.
  Hahaha ik ben gelijk verslaafd aan granny squares haken. 😉
  Groetjes,
  Annemarie

 8. hoi ik kan echt niet breien en ik heb op heel internet opgezocht hoe je dat moest doen. maar ik vond het nergens. tot ik hier kwam het is echt perfect uitleg. dankje wel!

 9. Hallo,
  Wat een leuke site..haken nooit geleerd, maar nu na het kijken en instructies opvolgen al een heleboel geleerd en het lijkt moeilijk maar het is te doen. Fijn zeg…
  Hartelijke groeten..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *