Macarons haken

Macarons zijn wel de lekkerste en kleurigste koekjes die er bestaan. Er zijn zoveel smaken en ze zien er onweerstaanbaar uit.

Macarons haken - IMG_4476

Zo’n schaaltje vol gehaakte macarons staat bij ons op tafel als we iets feestelijks te vieren hebben. Het staat gezellig en we kunnen er lang van genieten.

Ik heb de macarons gehaakt met haaknaald 3 mm, katoenen garen en gevuld met fiberfill. Elke macaron is met 2 kleuren gehaakt.

Macarons haken - IMG_4482

Het haakpatroon is van mijzelf. Je haakt de macarons als volgt:

Sluit elke toer af met een halve vaste. Laat bij het opzetten een lange draad hangen, die heb je nodig bij de afwerking.

1e toer:  5 vasten in een magische ring. Als de magische ring niet lukt dan zet je 2 lossen op en haak je 5 vasten in de 2e losse vanaf de haaknaald.

2e toer:  * 2 vasten in elke vaste * Tussen ** herhalen. ( 10 vasten)

3e toer: * 2 stokjes in elke vaste *. Tussen ** herhalen. ( 20 stokjes).

4e toer: * 1 stokje, 2 stokjes in het volgende stokje *. Tussen ** herhalen. ( 30 stokjes).

5e toer: * 1 stokje, 2 stokjes in het volgende stokje * . Tussen ** herhalen. ( 45 stokjes).

6e toer: 1 halve vaste in elk stokje, in beide lussen insteken. Aan het eind van de toer de draad naar voren halen en laten hangen.

Haak verder met de tweede kleur voor de vulling.

7e toer: 1 halve vaste in elke halve vaste van de vorige toer, in de achterste lussen insteken. Knip de draad ruim af en laat een stukje hangen om later af te hechten.

Haak verder met de eerste kleur. 
8e toer:  1 halve vaste in elke halve vaste van toer 6 haken, in de voorste lussen insteken.
Afhechten.

Haak op dezelfde manier een tweede deel. Hecht nu de draad van de vulling niet meteen af, maar laat een lang stuk hangen. Met deze draad naai je de twee gehaakte delen aan elkaar. Als je de macaron voor ruim de helft aan elkaar hebt genaaid vul je hem op met fiberfill. Niet teveel, anders wordt de macaron te bol.
Steek aan beide zijden de begindraad dwars door de macaron en trek de draad een beetje aan, zodat de macaron wat platter wordt. Hecht de draad af.

Macarons haken - IMG_4491
Macarons haken - IMG_4483

Veel haakplezier, Catherine.

Macarons haken - IMG_4495
Macarons haken - IMG_4479
Print Friendly, PDF & Email

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *