Molenwieken granny square

molenwieken granny squaremolenwieken granny square

Dit is één van de grannny squares uit het logje: “Zoektocht naar een bruidstasje” en zoals beloofd volgt hier het patroon. Kies garen naar keuze en een bijpassende haaknaald.

Afkortingen:
l.= losse
h.v.= halve vaste
st.= stokje/stokjes

In dit patroon komen samen afgehaakte stokjes voor. Als je b.v 3 samen afgehaakte stokjes moet haken dan haak je 3 halve stokjes, ( eigenlijk maak je 3 stokjes niet helemaal af), je legt de draad om je haaknaald (= omslag) en trekt de draad door de 3 lussen van de halve stokjes. De foto’s maken het duidelijk.

Beschrijving:

8 l. opzetten. Sluit met een h.v. tot een ring.

1e toer: 3l (= 1e st.), 2 st. samen afhaken, 3 l, 3 st. samen afhaken, 1 l, * 3 st. samen afhaken, 3 l, 3 st. samen afhaken, 1 l.*. Tussen ** 3x herhalen. Eindig de toer met 1 h.v. in de 3e beginlosse.

P1070145P1070148-1

P1070152-1P1070153

P1070157-1

2e toer: * ( 3 samen afgehaakte st, 2 l, 3 samen afgehaakte st.) in de volgende 3-lossenboog, 2 l, 3 st. in de 1-losseboog, 2 l.*. Tussen ** 3x herhalen. Sluit de toer met een h.v. in de 3e beginlosse.

3e toer: * ( 3 samen afgehaakte st, 2 l, 3 samen afgehaakte st.) in de volgende 2-lossenboog, 2 l, 2 st. in de volgende 2-lossenboog, 1 st. op elk van de volgende 3 st, 2 st. in de volgende 2-lossenboog, 2 l.*. Tussen ** 3x herhalen. Sluit de toer met een h.v. in de 3e beginlosse.

4e toer: * ( 3 samen afgehaakte st, 2 l, 3 samen afgehaakte st.) in de volgende 2-lossenboog, 2 l, 2 st. in de volgende 2-lossenboog, 1 st. op elk van de volgende 7 st, 2 l. *. Tussen ** 3x herhalen. Sluit de toer met een h.v. in de 3e beginlosse.

Veel haakplezier.

Print Friendly, PDF & Email

9 reacties

  1. Leuke square, Catherine… Ik heb em nog niet eerder op deze manier gezien. Wel met een moesje i.p.v. de samengehaakte stokjes. ‘k Ga em even uitproberen!

    Groetjes, Elizabeth

  2. hoi hoi, vandaag stuitte ik voor het eerst op dit log, leuk hoor! Ik vind deze met de molen erg leuk, ik denk dat ik er een dekentje van ga maken. Maar … eigenlijk zou het het mooist zijn om de molenwieken in een andere kleur te doen. Wat denk je, wordt dat een zooitje, is het te ambitieus, of goed te doen? Hoe zou ik dat het best kunnen aanpakken, (ik ben niet helemaal een beginner, maar helemaal gevorderd zou ik ook nog niet willen zeggen!)
    Maria

  3. Leuk patroontje alleen klopt de derde toer in de beschrijving niet met wat ik op de foto zie. Ik vind het op de foto mooier ook, want dan komen de wieken beter uit.

    Ook aan het begin van elke toer mis ik de eerste drie lossen i.p.v. het eerste stokje. Ik heb het nu zo gedaan: 1 Halve vaste in de boog, dan 3 lossen en 2 samen gehaakte stokjes.

  4. Aan het begin van de toeren startte ik met 3 lossen en dan stokjes. Hierna 2 lossen en dan de samengehaakte stokjes. Aan het eind van de toeren sluit je af met een halve vaste in de 3e losse. Het aantal stokjes is dan weer hetzelfde als in de rest van het patroon. Op deze manier komen de “wieken” goed uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *