Narcis granny square

gehaakte narcisgehaakte narcis

Het is volop lente en de tuin wordt opgefleurd door zonnig-gele narcissen. Tijd dus voor een granny square met een narcis. Het patroon is voor tweeërlei uitleg vatbaar, want het is niet alleen een granny square, maar zonder de groene omlijsting is het ook een mooi bloempatroon. Aan jullie de keus welke vorm je kiest.

De granny square is gehaakt met haaknaald 4.  Er zijn 2 kleuren garen gebruikt, kleur A en kleur B.

In het patroon komt een “popcorn” voor. Deze gaat als volgt:

Haak 5 stokjes in één steek.

P1070100

Haal de haaknaald uit de laatstgehaakte steek. Steek de haaknaald in de 1e van de 5 stokjes…….

P1070064P1070104

…….en het laatste stokje, maak een omslag

P1070071P1070113
Trek de omslag door de lussen op de haaknaald.

P1070085
Zes popcorns vormen het hart van de narcis.

Afkortingen:

l.= losse/lossen
h.v.= halve vaste/halve vasten
v.= vaste/vasten
volg.= volgende
herh.= herhalen
h.st= half stokje/halve stokjes
st.= stokje/stokjes

Beschrijving:

Zet met kleur A 4 l. op. Sluit met een h.v. tot een ring.

1e toer: 6 v. in de ring.

2e toer: 2 l, * 1 popcorn in de volg. v, 2 l. *. Tussen ** 5x herh. Sluit de toer met een h.v. in de 1e 2-lossenboog van de vorige toer.

3e toer: 9 l, 1 v. in dezelfde 2-lossenboog, 1 l, * 1 v. in de volg. 2-lossenboog, 9 l, 1 v. in dezelfde 2-lossenboog, 1 l. *. Tussen ** 4x herh. Sluit de toer met een h.v. in de 1e l. van de eerste 9-lossenboog van deze toer.

4e toer: * ( 1 v, 1 h.st, 6 st, 3 l, 6 st, 1 h.st, 1 v.) in de 9-lossenboog, 1 v. in de 1-losseboog *. Tussen ** 4x herh., ( 1 v, 1 h.st, 6 st, 3 l, 6 st, 1 h.st, 1 v.) in de laatste 9-lossenboog. Sluit de toer met een h.v. in de volg. v. tussen de bloemblaadjes.

5e toer: Ga verder met kleur B. Hecht aan in de punt van een bloemblaadje. ( 1 l, 1 v.) in de punt, 8 l, * (2 v, 3 l, 2 v.) in de volg. punt, 8 l. *. Tussen ** 4x herh., (2 v, 3 l.) in de eerste punt van de toer, 1 h.v. in de 1e beginl.

6e toer: 3 l.(= 1e st.), 1 st. in de volg. v, 8 st. in de 8-lossenboog, * 1 st. op de volg. 1e v, 1 st. op de 2e v, (2 st, 3 l, 2 st.) in de 3-lossenboog, 1 st. op de volg. v, 1 st. op de 2e v, 8 st. in de 8-lossenboog *. Tussen ** 4x herh., 1 st. op de volg. 1e v, 1 st. op de volg. 2e v, (2 st, 3 l, 2 st) in de 3-lossenboog, 1 h.v. in de 3e beginlosse van de toer.

Veel haakplezier.

gehaakte narcis

Print Friendly, PDF & Email

9 reacties

 1. Oh.., wat is ie leuk! En echt geschikt voor deze tijd van het jaar.
  Ik ga er heel “oneerbiedig” een pannenlap van maken, ik maak ook nog een gehaakte achterkant zodat ik m’n handjes niet kan branden. Het lijkt me leuk om voor elk seizoen en misschien wel voor elke maand 2 speciale pannenlappen te hebben. Dit wordt in elk geval mijn lentelapje!
  Groetjes, Elizabeth

  • Wat een leuke toepassing heb je bedacht. Nee hoor, niks “oneerbiedig”, ik vind het juist leuk als iemand op haar eigen manier creatief met de patroontjes bezig is.

 2. wat zit ik hier blij te zijn met de prachtige narcis.
  Het heeft even geduurd omdat ik te ongeduldig ben om even goed na te tellen.
  Ik had nog nooit van de popcorntechniek gehoord. Wat een leuke dingen kun je
  daar mee doen.
  Joh, ik ben gewoon trots op mezelf dat ik zoiets kan maken.
  Bedankt Catherine voor het patroon.
  Groetjes
  Karin

 3. hallo allemaal,

  wat is het lang geleden dat ik op de website geweest ben, dit op persoonlijke redenen. maar wat een leuke tasjes heb je gemaakt!!!! als ik dit aan o.a. mijn oma laat zien dan gaat ze gelijk aan de gang.(mijn moeder waar ik dit eerst voor deed is dood) ik ga ze direct uitprinten en heel veel succes met de website en ik kijk alweer ui naar je volgende patroontjes!!!

 4. Waanzinnig mooie granny!!

  Zou je foto’s willen maken van de vierde toer? Of willen mailen?

  Ik krijg hem namelijk niet opgestart en krijg een totaal ander model bloemblaadje als ik in de eerste 9-lossenboog die 1 v, 1 h.st, 6 st, 3 l, 6 st, 1 h.st, 1 v doe. Het lijkt wel of er helemaal geen plek is voor zoveel steken.

 5. Wat een mooie Granny, prachtig en met alweer zo’n duidelijk patroon.
  De popcorn ga ik meteen gebruiken voor de garnering van een poncho, vestje, tasje. Zo veel vlugger dan de bolletjes, die ik maakte met hetzelfde leuke resultaat. Bedankt weer voor het delen, Catherine.

 6. Een super mooie granny, ik denk erover om van de grannies aan elkaar een truitje te haken in 1 kleur groen. Hoe ik het doe zie ik wel. Bedankt voor deze mooie granny.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *