Omgehaakte eieren

Het leek me een leuk idee om als Paasversiering eieren om te haken. Van beide omgehaakte eieren op de foto geef ik de beschrijving.

Omgehaakte eieren

Zoals je op de foto ziet heb ik een aardige verzameling plastic eitjes van 5 cm hoog, die ik daarvoor ga gebruiken.

Omgehaakte eieren

Het eerste patroon is van het haakwerk in drie kleuren in spiraalhaakwerk.

Omgehaakte eieren

Nodig: haaknaald 3 en bijpassend katoenen haakgaren in 3 verschillende kleuren. In het patroon worden zij aangeduid als kleur A, kleur B en kleur C.

Zet met kleur A 4 lossen op. Sluit met een halve vaste tot een ring.
1e toer: 1 losse, 1 half stokje, 2 stokjes in de ring. Trek de laatste lus op tot een grote lus en laat hem hangen. Haak verder met kleur B: 1 losse, 1 half stokje, 2 stokjes in de ring. Trek de laatste lus op tot een grote lus en laat hem hangen. Hetzelfde doe je met kleur C.

De 1e toer is klaar.

De volgende toer begint met kleur B. Je haakt in elk stokje 1 stokje of 2 stokjes, dat hangt af van de grootte van je ei. Pas regelmatig je haakwerk om je ei. Begin met de punt van je ei, anders krijg je hem op het laatst niet meer in je haakwerk.

Met kleur B haak je op elke steek van kleur C tot de loshangende grote lus van kleur C. Trek de laatste lus van kleur B op tot een grote lus en laat hem hangen. Je steekt de haaknaald in de grote lus van kleur C, trek deze aan en haak verder over de steken van kleur A tot de grote loshangende lus van kleur A. Trek de laatste lus van kleur C op tot een grote lus en laat hem hangen. Haak met kleur A over de steken van kleur B tot de volgende grote lus. De 2e toer is klaar.

Omgehaakte eieren
Omgehaakte eieren

Nu haak je beurtelings met de kleuren op dezelfde manier door. Regelmatig nameten of je haakwerk mooi glad om je ei past. Waar nodig meerderen door 2 stokjes in hetzelfde stokje van de vorige toer te haken. Doorhaken tot het breedste gedeelte van het ei.

Omgehaakte eieren

Stop het ei in je haakwerk. Haak dan met elke kleur 1 half stokje, 1 vaste. Knip de draad van 2 kleuren af en haal de draad door de laatste lus. Stop het uiteinde naar binnen.

Omgehaakte eieren

Haak met de 3e kleur verder in vasten, telkens 2 vasten samenhaken tot er 1 vaste overblijft. Als je wilt kun je nu een ophanglusje haken. Hecht de draad af.

Het 2e patroon is van het omgehaakte ei met geborduurde strepen.

Omgehaakte eieren

Je haakt dit op dezelfde manier als het patroon van het driekleurige omgehaakte ei, maar dan met 1 kleur. Het handigste is om 3 bolletjes van dezelfde kleur te gebruiken.

Omgehaakte eieren
 Dit is toer 1.

Je haakt nu verder op dezelfde manier als in het patroon met 3 kleuren beschreven staat. Let op: je steekt nu in de achterste lussen in. Als je haakwerk klaar is borduur je met verschillende kleuren garen een sierrand in de voorste lussen.

Controleer regelmatig of je haakwerk goed om je ei past. Als je wilt kun je op het laatst een ophanglusje haken. Als je haakwerk klaar is kun je het versieren met een geborduurde siersteek. Op de volgende foto laat ik de borduursteek zien waarmee ik het haakwerk heb geborduurd.

Omgehaakte eieren

Veel haakplezier.

Omgehaakte eieren
Print Friendly, PDF & Email

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *