Omslagdoek voor Barbie

gehaakte omslagdoek, crochet wrapBarbie met gehaakte omslagdoek, crochet wrap

Barbie met gehaakte omslagdoek, crochet wrapP1080627

Laatst vond ik tijdens een surftocht op het internet een site met honderden breipatroontjes voor Barbie. Het aardige van deze site is dat je kunt kiezen in welke taal je de patroontjes wilt lezen. Het overgrote deel is ook vertaald in het Nederlands en het zijn echt hele leuke modelletjes. Ik heb zitten watertanden.

De site is: http://www.stickatillbarbie.se/.

Toen kreeg ik een vraag naar Nederlandstalige haakpatroontjes en vol goede moed ging ik op zoek, maar dat viel tegen. De oogst was bar slecht, zeg maar niets dat echt leuk was. Misschien is het een idee om daar verandering in te brengen, ik ga proberen of het lukt. Om te beginnen heb ik een omslagdoek bedacht. Ik heb een Barbiepop met een avondjurk, die wel zoiets kan gebruiken.

Dit model heb ik gehaakt met haaknaald 2,5 en ik heb 3 kleuren garen gebruikt. Ik zal het aantal lossen geven dat je moet opzetten voor zowel haaknaald 2,5 als voor 1,50.

Afkortingen:
l. = losse/lossen
v. = vaste/vasten
h.v. =halve vaste/halve vasten
st. = stokje/stokjes
dst. = dubbel stokje/dubbele stokjes

gehaakte omslagdoek, crochet wrap
In elke toer minder je aan beide zijden 1 halve schelp.

Zet 82 l. op met haaknaald 2,5.

Zet 102 l. op met haaknaald 1,50.

De beschrijving geldt voor beide maten haaknaalden.

1e toer: 1 v. in de 2e l. vanaf de haaknaald. * 1 l, 4 l. overslaan, (1 dst, 2 l, 1 dst, 2 l, 1 dst, 2 l, 1 dst.) in de volgende l. (= 1 schelp), 1 l, 4 l. overslaan, 1 v.* Tussen ** herhalen tot eind van de toer. Trek de lus van de laatste steek een heel eind op. Laat de lus hangen. Ga verder met kleur B.

2e toer: 1 v. in de derde 2-lossenboog van de 1e schelp, * 3 l, 1 st. in de volgende 2-lossenboog, 3 l, (1-losseboog, 1 v, 1-losseboog) overslaan, 1 st. in de volgende 2-lossenboog, 3 l, 1 v. in de volgende 2-lossenboog*. Tussen ** herhalen. Eindig de toer met een v. in de 2-lossenboog op de laatste schelp, 1 l. Knip de draad af en trek deze door de laatste l. heen.

3e toer: Haak verder met kleur A. Haak over de schelp 1 h.v. in elke steek tot de 1e v. van kleur B, 1 v. in de 1e v. van kleur B, * 1 l, sla de volgende 3-lossenboog over, (1 dst, 2 l, 1 dst, 2 l, 1 dst, 2 l, 1 dst) in de volgende 3-lossenboog, 1 l, 1 v. op de volgende v.*. Tussen ** herhalen. Eindig de toer met een v. op de laatste v. van de vorige toer, 1 l. Keren.

4e toer: 1 h.v. in elk van de volgende 6 steken, 1 v. in de tweede 2-lossenboog van de schelp, * 3 l, 1 st. in de volgende 2-lossenboog, ( 1-losseboog, 1 v, 1-losseboog) overslaan, 1 st. in de volgende 2-lossenboog, 3 l, 1 v. in de volgende 2-lossenboog*. Tussen ** herhalen. Eindig de toer met een v. in de middelste 2-lossenboog op de laatste schelp, 1 l. Keren.

5e toer: 1 v. op de v. van de vorige toer, 1 l, * de volgende 3-lossenboog overslaan, ( 1 dst, 2 l, 1 dst, 2 l, 1 dst, 2 l, 1 dst.) in de volgende 3-lossenboog, 1 l, 1 v. op de volgende v, 1 l. *. Tussen ** herhalen. Eindig de toer met 1 v. in de middelste 2-lossenboog van de laatste schelp van de vorige toer. Trek de lus van de laatste steek goed op en laat hem hangen. Ga verder met kleur C.

6e toer: 1 v. in de tweede 2-lossenboog van de 1e schelp, * 3 l, 1 st. in de volgende 2-lossenboog, 3 l, (1-losseboog, 1 v, 1-losseboog) overslaan, 1 st. in de volgende 2-lossenboog, 3 l, 1 v. in de volgende 2-lossenboog*. Tussen ** herhalen. Eindig de toer met een v. in de 2-lossenboog op de laatste schelp, 1 l. Knip de draad af en trek deze door de laatste l. heen.

7e toer: Haak verder met kleur A. Haak over de schelp 1 h.v. in elke steek tot de 1e v. van kleur B, 1 v. in de 1e v. van kleur B, * 1 l, sla de volgende 3-lossenboog over, (1 dst, 2 l, 1 dst, 2 l, 1 dst, 2 l, 1 dst) in de volgende 3-lossenboog, 1 l, 1 v. op de volgende v.*. Tussen ** herhalen. Eindig de toer met een v. op de laatste v. van de vorige toer, 1 l. Keren.

8e toer: 1 h.v. in elk van de volgende 6 steken, 1 v. in de tweede 2-lossenboog van de schelp, * 3 l, 1 st. in de volgende 2-lossenboog, ( 1-losseboog, 1 v, 1-losseboog) overslaan, 1 st. in de volgende 2-lossenboog, 3 l, 1 v. in de volgende 2-lossenboog*. Tussen ** herhalen. Eindig de toer met een v. in de middelste 2-lossenboog op de laatste schelp, 1 l. Keren.

9e toer: 1 v. op de v. van de vorige toer, 1 l, * de volgende 3-lossenboog overslaan, ( 1 dst, 2 l, 1 dst, 2 l, 1 dst, 2 l, 1 dst.) in de volgende 3-lossenboog, 1 l, 1 v. op de volgende v, 1 l. *. Tussen ** herhalen. Eindig de toer met 1 v. in de middelste 2-lossenboog van de laatste schelp van de vorige toer. Trek de lus van de laatste steek goed op en laat hem hangen. Ga verder met kleur C.

10e toer: 1 h.v. in elk van de volgende 6 steken, 1 v. in de tweede 2-lossenboog van de schelp, * 3 l, 1 st. in de volgende 2-lossenboog, ( 1-losseboog, 1 v, 1-losseboog) overslaan, 1 st. in de volgende 2-lossenboog, 3 l, 1 v. in de volgende 2-lossenboog*. Tussen ** herhalen. Eindig de toer met een v. in de middelste 2-lossenboog op de laatste schelp, 1 l. Keren.

11e toer: 1 v. op de v. van de vorige toer, 1 l, * de volgende 3-lossenboog overslaan, ( 1 dst, 2 l, 1 dst, 2 l, 1 dst, 2 l, 1 dst.) in de volgende 3-lossenboog, 1 l, 1 v. op de volgende v, 1 l. *. Tussen ** herhalen. Eindig de toer met 1 v. in de middelste 2-lossenboog van de laatste schelp van de vorige toer.

12e toer: 1 h.v. in elk van de volgende 6 steken, 1 v. in de tweede 2-lossenboog van de schelp, * 3 l, 1 st. in de volgende 2-lossenboog, ( 1-losseboog, 1 v, 1-losseboog) overslaan, 1 st. in de volgende 2-lossenboog, 3 l, 1 v. in de volgende 2-lossenboog*. Tussen ** herhalen. Eindig de toer met een v. in de middelste 2-lossenboog op de laatste schelp, 1 l. Keren.

13e toer: 1 v. op de v. van de vorige toer, 1 l, * de volgende 3-lossenboog overslaan, ( 1 dst, 2 l, 1 dst, 2 l, 1 dst, 2 l, 1 dst.) in de volgende 3-lossenboog, 1 l, 1 v. op de volgende v, 1 l. *. Tussen ** herhalen. Eindig de toer met 1 v. in de middelste 2-lossenboog van de laatste schelp van de vorige toer.

 Barbie met gehaakte omslagdoek, crochet wrapBarbie met gehaakte omslagdoek, crochet wrap

Veel haakplezier.

Print Friendly, PDF & Email

12 reacties

 1. Inderdaad een mooie site voor barbie-kleertjes. Ik heb er voor de poppen van m’n meiden al heel wat leuke patroontjes uit gebreid. En haken.. da’s inderdaad moeilijker te vinden. ’t Meeste van onze kleertjes is dan ook gebreid en de poncho’s, baretjes en tasjes gehaakt. Mooie poncho heb je gehaak, super!

 2. Heel erg bedankt voor de link met de barbiepatroontjes! Ben ik heel blij mee 🙂
  Ik ben vandaag pas op je site terechtgekomen, maar weet nu al dat ik hier heel vaak terug ga komen!
  Groetjes,
  Thara

 3. hoi catharina

  Heb je patroon uitgedraad, vind heb heel leuk. je zal hem snel zien op bij mijn barbie kleertjes op fb en hyves.

  gr. caatje

 4. Geweldig leuke site. Ben hier voor het eerst,maar ik ga vaker kijken. Kan via link naar breipatronen voor barbie geen enkel patroon krijgen. Dus al helemaal niet in het nederlands. Wie kan mij daarbij helpen

 5. Hallo,
  Ik vind dit een heel leuk patroon. Is het ook te maken voor een volwassene? Is er eventueel een schema van?
  Bvd,
  Petra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *