Serie 1: P,Q,R,S,T

gehaakte letters

Deel 4 van de 1e serie letters. Dank jullie wel voor de spontane en enthousiaste reacties op de letters. Natuurlijk had ik stiekem gehoopt dat de letters in goede aarde zouden vallen, maar ik kreeg zulke leuke mailtjes dat ik er verlegen van word. Karin stuurde zelfs foto’s met háár versie van de eerste serie letters, die zijn echt heel leuk. Jullie houden ze tegoed. Eerst even de serie patroontjes compleet maken.

De letter P:

gehaakte lettergehaakte letter
De letter P bestaat uit 2 delen: 1 lange poot en 1 kleine boog.

Beschrijving:

De lange poot:: Haak een lossenketting van 10 cm + 3 lossen extra. Haak 1 stokje in de 3e losse vanaf de haaknaald en vervolgens 1 stokje in elke volgende losse, let op dat de lossenketting niet draait, ( 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 1e opzetlosse. Aan de andere kant van de lossenketting verder haken, 1 stokje in elke losse, (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de laatste losse. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e beginlosse.

De boog: Haak een lossenketting van 10 cm + 3 lossen extra. Haak 1 stokje in de 3e losse vanaf de haaknaald. * 2 stokjes in de volgende losse, 1 stokje in de volgende losse *.  Tussen ** herhalen tot het eind van de lossenketting, let op dat de lossenketting niet draait. (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 1e opzetlosse. Aan de andere kant van de lossenketting verder haken, * 1 stokje, 1 losse overslaan *. Tussen ** herhalen tot het eind van de toer. ( 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de laatste losse. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e beginlosse.

Naai de twee delen aan elkaar.

De letter Q:

gehaakte letterP1080023
De letter Q bestaat uit 2 delen: De letter O en 1 middellange poot.

Beschrijving:

Haak een lossenketting van 26 cm. Sluit met een halve vaste tot een ring. Let op dat de lossenketting niet gedraaid zit. Haak 3 lossen, de volgende 6 cm 1 stokje in elke losse haken, de volgende 7 cm (1 stokje, 1 losse) in elke losse haken, de volgende 6 cm 1 stokje in elke losse haken, de volgende 7 cm (1 stokje, 1 losse) in elke losse haken, 1 halve vaste in de 3e beginlosse. De draad afknippen.

Aan de andere kant van de lossenketting verder haken, aan de binnenkant dus. Steek precies tegenover het 1e stokje van de 1e toer in de lossenketting in, 3 lossen haken. Haak verder in de tegenovergestelde richting van de 1e toer. De volgende 7 cm telkens 1 stokje haken, 1 losse overslaan, de volgende 6 cm 1 stokje in elke losse haken, de volgende 7 cm telkens 1 stokje haken, 1 losse overslaan, de volgende 6 cm 1 stokje in elke losse haken. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e beginlosse.

De middellange poot:  Haak een lossenketting van 4 cm + 3 lossen extra. Haak 1 stokje in de 3e losse vanaf de haaknaald en vervolgens 1 stokje in elke volgende losse, let op dat de lossenketting niet draait, ( 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 1e opzetlosse. Aan de andere kant van de lossenketting verder haken, 1 stokje in elke losse, (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de laatste losse. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e beginlosse.

Naai de twee delen aan elkaar.

De letter R:

gehaakte lettergehaakte letter

De letter R bestaat uit 3 delen: 1 lange poot, 1 kleine boog en 1 schuine poot.

Beschrijving:

De lange poot: Haak een lossenketting van 10 cm + 3 lossen extra. Haak 1 stokje in de 3e losse vanaf de haaknaald en vervolgens 1 stokje in elke volgende losse, let op dat de lossenketting niet draait, ( 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 1e opzetlosse. Aan de andere kant van de lossenketting verder haken, 1 stokje in elke losse, (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de laatste losse. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e beginlosse.

De boog: Haak een lossenketting van 10 cm + 3 lossen extra. Haak 1 stokje in de 3e losse vanaf de haaknaald. * 2 stokjes in de volgende losse, 1 stokje in de volgende losse *. Tussen ** herhalen tot het eind van de lossenketting, let op dat de lossenketting niet draait. (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 1e opzetlosse. Aan de andere kant van de lossenketting verder haken, * 1 stokje, 1 losse overslaan *. Tussen ** herhalen tot het eind van de toer. ( 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de laatste losse. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e beginlosse.

De schuine poot: Haak een lossenketting van 6 cm + 2 lossen. Haak 1 vaste in de 2e losse vanaf de haaknaald, 1 vaste, haak verder 1 stokje in elke losse, (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 1e opzetlosse. Aan de andere kant van de lossenketting verder haken,  1 stokje in elke losse haken, 2 stokjes in de laatste losse, 1 halve vaste in de 1e vaste.

Naai de delen aan elkaar zoals op de foto.

De letter S:

gehaakte letter

Beschrijving:

Haak een lossenketting van 23 cm + 3 lossen. Haak 1 stokje in de 3e losse vanaf de haaknaald. Verder haken als volgt:

1 cm: 1 stokje in elke losse

10 cm: * 2 stokjes in de volgende losse, 1 stokje in de volgende losse*. Tussen ** herhalen.

1 cm: 1 stokje in elke losse.

10 cm: *1 stokje, 1 losse overslaan*. Tussen ** herhalen.

1 cm: 1 stokje in elke losse.

( 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 1e opzetlosse.

Aan de andere kant van de lossenketting verder haken.

1 cm: 1 stokje in elke losse.

10 cm: * 2 stokjes in de volgende losse, 1 stokje in de volgende losse.*  Tussen ** herhalen.

1 cm: 1  stokje in elke losse.

10 cm: * 1 stokje, 1 losse overslaan*. Tussen ** herhalen.

1 cm: 1 stokje in elke losse.

Sluit de toer met 1 halve vaste.

De letter T:

gehaakte lettergehaakte letter
De letter T bestaat uit 2 delen: 1 verkorte lange poot en 1 verlengde middellange poot.

Beschrijving:

De verkorte lange poot: Haak een lossenketting van 8 cm + 3 lossen extra. Haak 1 stokje in de 3e losse vanaf de haaknaald en vervolgens 1 stokje in elke volgende losse, let op dat de lossenketting niet draait, ( 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 1e opzetlosse. Aan de andere kant van de lossenketting verder haken, 1 stokje in elke losse, (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de laatste losse. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e beginlosse.

De verlengde middellange poot:  Haak een lossenketting van 6 cm + 3 lossen extra. Haak 1 stokje in de 3e losse vanaf de haaknaald en vervolgens 1 stokje in elke volgende losse, let op dat de lossenketting niet draait, ( 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 1e opzetlosse. Aan de andere kant van de lossenketting verder haken, 1 stokje in elke losse, (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de laatste losse. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e beginlosse.

Naai de delen aan elkaar.

Veel haakplezier.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *