Serie 1: U,V,W,X,Y,Z.

gehaakte letters

gehaakte letters
Hier zijn dan de laatste letters van het eerste alfabet. Ik zit nog te broeden op een alfabet met kleine letters die op een kaart passen. Als ik daarover uitgebroed ben dan zien jullie het hier wel verschijnen. Gaan we nu verder met deze grote letters.

Letter U:

gehaakte letter

Beschrijving:

Haak een lossenketting van 23 cm +3 lossen extra. Haak 1 stokje in de 3e losse vanaf de haaknaald en vervolgens 8 cm 1 stokje in elke losse haken, de volgende 7 cm

(1 stokje, 1 losse) in elke losse, de volgende 8 cm 1 stokje in elke losse haken, (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 1e opzetlosse. Let op dat de lossenketting niet gedraaid zit.

Aan de andere kant van de lossenketting verder haken. De volgende 8 cm 1 stokje in elke losse haken, de volgende 7 cm *1 stokje, 1 losse overslaan*. Tussen ** 7 cm herhalen, de volgende 8 cm 1 stokje in elke losse haken, (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de laatste losse haken. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e beginlosse.

Letter V:

gehaakte letter

Beschrijving:

Haak een lossenketting van 23 cm lengte + 3 lossen extra.  Haak 1 stokje in de 3e losse vanaf de haaknaald en vervolgens 1 stokje in elke volgende losse, let op dat de lossenketting niet draait, 3 stokjes in de middelste losse van de lossenketting, 1 stokje in elke volgende losse, ( 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 1e opzetlosse. Aan de andere kant van de lossenketting verder haken, 1 stokje in elke losse tot de 6 middelste lossen, dan haak je 1 vaste, 4 lossen overslaan, 1 vaste en verder weer 1 stokje in elke losse, ( 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de laatste losse. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e beginlosse.

Letter W:

gehaakte lettergehaakte letter
De letter W bestaat uit 3 delen: 2 lange poten en 1 korte hoekpoot.

Beschrijving:

De lange poot: Haak er twee. Haak een lossenketting van 10 cm + 3 lossen extra. Haak 1 stokje in de 3e losse vanaf de haaknaald en vervolgens 1 stokje in elke volgende losse, let op dat de lossenketting niet draait, ( 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 1e opzetlosse. Aan de andere kant van de lossenketting verder haken, 1 stokje in elke losse, (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de laatste losse. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e beginlosse.

De korte hoekpoot: Haak een lossenketting van 7 cm + 3 lossen extra. Haak 1 stokje in de 3e losse vanaf de haaknaald en vervolgens 1 stokje in elke volgende losse tot de middelste losse. In de middelste losse 3 stokjes haken, verder 1 stokje in elke volgende losse. Let op dat de lossenketting niet draait. (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 1e opzetlosse. Langs de andere kant van de lossenketting verder haken. In elke losse 1 stokje, de 3 middelste lossen (tegenover de 3 stokjes in de middelste losse in de 1e toer) overslaan, verder 1 stokje in elke volgende losse, (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de laatste losse. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e beginlosse.

Naai de delen aan elkaar zoals op de foto.

De letter X:

gehaakte lettergehaakte letter
De letter X bestaat uit 2 delen: 2 hoekpoten.

Beschrijving:

De hoekpoot: Haak er twee.Haak een lossenketting van 12 cm + 3 lossen extra. Haak 1 stokje in de 3e losse vanaf de haaknaald en vervolgens 1 stokje in elke volgende losse tot de 2 middelste lossen. In elk van de volgende 2 lossen 2 stokjes haken, verder 1 stokje in elke volgende losse. Let op dat de lossenketting niet draait. (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 1e opzetlosse. Aan de andere kant van de lossenketting verder haken. In elke losse 1 stokje, de 4 middelste lossen (tegenover de 2×2 stokjes in de middelste lossen aan de andere kant) overslaan, verder 1 stokje in elke volgende losse, (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de laatste losse. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e beginlosse.

Naai de delen aan elkaar zoals op de foto.

Letter Y:

gehaakte lettergehaakte letter
De letter Y bestaat uit 2 delen: 1 middellange poot en 1 extra lange poot.

Beschrijving:

De extra lange poot: Haak een lossenketting van 12 cm + 3 lossen extra. Haak 1 stokje in de 3e losse vanaf de haaknaald en vervolgens 1 stokje in elke volgende losse, let op dat de lossenketting niet draait, ( 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 1e opzetlosse. Aan de andere kant van de lossenketting verder haken, 1 stokje in elke losse, (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de laatste losse. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e beginlosse.

De middellange poot:  Haak een lossenketting van 4 cm + 2 lossen extra. Haak 1 vaste in de 2e losse vanaf de haaknaald, 1 vaste,  en vervolgens 1 stokje in elke volgende losse, let op dat de lossenketting niet draait, ( 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 1e opzetlosse. Aan de andere kant van de lossenketting verder haken, 1 stokje in elke losse,  2 stokjes in de laatste losse. Sluit de toer met een halve vaste in de 1e vaste.

Naai de delen aan elkaar zoals op de foto.

Letter Z:

gehaakte lettergehaakte letter
De letter Z bestaat uit 3 delen: 2 verkorte lange poten en 1 schuine lange poot.

Beschrijving:

De verkorte lange poot: Haak er twee. Haak een lossenketting van 8 cm + 3 lossen extra. Haak 1 stokje in de 3e losse vanaf de haaknaald en vervolgens 1 stokje in elke volgende losse, let op dat de lossenketting niet draait, ( 2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de 1e opzetlosse. Aan de andere kant van de lossenketting verder haken, 1 stokje in elke losse, (2 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes) in de laatste losse. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e beginlosse.

De schuine lange poot:: Haak een lossenketting van 12 cm + 2 lossen extra. Haak 1 vaste in de 2e losse vanaf de haaknaald, 1 vaste,  en vervolgens 1 stokje in elke volgende losse, let op dat de lossenketting niet draait, ( 2 stokjes, 2 lossen) in de 1e opzetlosse. Aan de andere kant van de lossenketting verder haken, 3 vasten, verder 1 stokje in elke losse haken, 2 stokjes in de laatste losse. Sluit de toer met een halve vaste in de 1e vaste.

Naai de delen aan elkaar zoals op de foto.

Dit zijn ze dan. Ik hoop dat ik jullie met de patroontjes van deze gehaakte letters een plezier heb gedaan.

Groetjes, Catherine.

Print Friendly, PDF & Email

8 reacties

 1. Hallo Catherine
  Wat fantastisch dat het ABC nu klaar is. Wat heb je het prachtig gemaakt
  Zo duidelijk omschreven en ook mooie foto’s als voorbeeld
  Ik vind het zo lief dat je dit met ons wilt delen.
  Heb de naam van 1 van de kleinkinderen HUUB al klaar en op 4 vlaggetjes een letter genaaid en er nog verschillende vlaggetjes in andere kleuren tussen gemaakt.
  Echt super leuk geworden
  Heel erg geworden
  Heel heel erg bedankt
  Een lieve groet van Nienke

  • Wat fijn dat de letters zo goed van pas komen. Ik heb nu dubbel plezier van de letters, ten eerste: het bedenken en uitvoeren er van en ten tweede: genieten van het feit dat een ander ze goed kan gebruiken. Heb je een foto van de vlaggetjeslijn van HUUB? Het lijkt me leuk om die op de weblog te laten zien als je dat goed vindt.

   Groetjes, Catherine.

 2. Hé, we kunnen weer reageren!
  Je letters zijn top, gaan in de vakantietas… eh ik bedoel de patroontjes en de katoen en t.z.t. komen ze dan weer uit de tas..

  Groetjes, Elizabeth

  • Ik ben benieuwd hoe jouw letters worden, jij weet er vast wel weer een leuke uitvoering van te maken. Zet ze maar op de foto, dan zet ik ze hier neer, als je dat leuk vindt. Groetjes en een fijne vakantie gewenst, Catherine.

 3. Dank je wel! Wat een goed idee. Ik wil voor mijn zoon en schoondochter een sinterklaas slinger maken, dus met allemaal gehaakte sintachtige dingen, nu heb ik het idee om de letters van sint en piet te haken en dan daar tussen de poppetjes. Dus heel blij hiermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *