Slinger van vlinders voor een klein feestje

P1060967slingerP1060968

Vandaag is het precies een half jaar geleden dat ik met mijn handwerkwebsite begon. Handwerken is leuk en dat wilde ik graag laten zien. Ik hoopte er veel mensen een plezier mee te doen. Nou, dat is zeker gelukt. Zóveel leuke reacties en lieve complimenten had ik niet gedacht te krijgen, ik  dank jullie hartelijk daarvoor. Het aantal lezers en lezeressen groeit en groeit en ik vind het reuze gezellig dat jullie regelmatig langskomen. Om dit mini-jubileum te vieren heb ik een kleine slinger met gehaakte vlinders bedacht.

gehaakte vlindergehaakte vlindergehaakte vlinder

gehaakte vlinder

Het patroon van de vlindertjes die op de foto’s aan de slinger hangen, heeft op de website van de Hobbydoos gestaan, maar ik kan het daarop niet meer vinden. Dus schrijf ik het hier op, zodat jullie deze aardige vlindertjes ook kunnen haken. Je hebt garen naar keuze en een bijpassende haaknaald nodig. De vlinders op de foto zijn met krullint gehaakt, ik heb daar haaknaald 4 mm voor gebruikt. Het idee om met krullint te haken heb ik ooit ergens op internet gelezen.

Zet 8 lossen op. Sluit met een halve losse tot een ring.

1e toer: 3 lossen(= 1e stokje), 2 stokjes, * 3 lossen, 3 stokjes *. Tussen ** 6x herhalen, 3 lossen. Sluit de toer met een halve losse in de 3e beginlosse. Je hebt nu 8 groepjes van 3 stokjes.

2e toer: In elk van de volgende 2 stokjes 1 halve vaste, * (1 vaste, 2 stokjes, 1 dubbel stokje, 2 stokjes, 1 vaste) in de 3-lossenboog, sla de volgende 3 stokjes over *. Tussen ** 7x herhalen. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e beginlosse.

Het haakwerk ziet er nu uit als een bloem met 8 blaadjes. Vouw nu deze “bloem” dubbel en zorg dat de laatste steek onderaan het lijfje in het midden zit. Haak 10 lossen, sla deze lossenketting om het lijfje heen zoals je op de foto kunt zien en haak een halve vaste in de 1e losse van deze lossenketting. Hecht de draad af.

Haak een lossenketting van 15 lossen, dit zijn de voelsprieten, haal deze lossenketting bovenaan door de lossenketting om het lijfje. Steek de draad aan het eind van de voelsprieten een paar maal door de eindlosse heen zodat er een klein bobbeltje ontstaat. Hecht de draden af. Je kunt naar wens de vlinder rondom de vleugels dichtnaaien of haken.

Veel haakplezier en tot ziens.

Print Friendly, PDF & Email

25 reacties

 1. Wat een leuke slinger is dat… Heb je daar van dat lint voor gebruikt dat als decoratie op ingepakte cadeautjes wordt gedaan? Haakt dat wel prettig? Ik ben benieuwd hoe je het aan- en afhechten hebt gedaan.. Misschien met lijm?

  Groetjes,Elizabeth

  PS Je hebt zeker je doel behaald met je weblog. Ik had het idee dat je al veel langer bezig was dan een half jaar! Supercomplimenten voor al je werk en al je inspiratie die je op deze manier doorgeeft!

  • Dank je wel voor je complimenten, ik vul deze weblog met oneindig veel plezier en ik ben blij dat het overkomt. De vlinders zijn inderdaad met cadeaulint gehaakt. Je moet er niet te lang achter elkaar mee haken anders krijg je kramp in je vingers. Bij het afhechten vlecht ik het lint door de steken heen. Ik gebruik geen lijm, want dat wordt bij mij altijd een knoeiboel. 😉

 2. hey, wat een leuk patroon is dat zeg!!! zoiets zocht ik al zo lang voor mijn moeder die grote haakwerken zo langzamerhand teveel vind worden dus ik ben nu samen met haar aan het orieenteren op wat kleinere haakpatronen en dit is natuurlijk ideaal voor haar!!! Ook een complimet voor je website, hij is echt supper leuk en ik hoop bennenkort weer een bezoekje te brengen!!

  groetjes en dat je nog maar veel leuke reacties krijgt gerda

  • Ik krijg zoveel leuke reacties dat ik er soms compleet verlegen van word. Fijn dat je moeder nog met plezier kleine haakwerkjes kan maken, misschien staan er hier nog wel meer voor haar op. Gezellig als je een kijkje komt nemen.
   Groetjes, Catherine.

 3. Wat een leuk idee, een vlinderketting.
  Het patroon ken ik wel, het staat nog steeds op de site van Garnstudio drops. Heb het er net afgehaald:)
  Ik had ook het idee dat je blog al veel langer bestond.
  Ben zelf ook net een blog begonnen al staat er nog niet zoveel op;)

  Groetjes, Lineke

  • Lineke, ik ben even wezen buurten op je weblog en hij ziet er mooi uit. Dat belooft veel en ik zal zeker vaker langskomen. Veel logplezier gewenst. Groetjes, Catherine.

  • Voor wat hoort wat, zelf maak en verzamel ik ook graag de leuke ontwerpen die ik op internet tegenkom en dan ben ik ook blij als er patroontjes gegeven worden. Het is een beetje mijn missie om zoveel mogelijk mensen duidelijk te maken dat handwerken leuk is en ik weet dat het geven van patronen een stimulans is voor veel mensen om het dan ook ( proberen) te maken.

 4. Wat een leuk idee zeg, met krullint haken, dat vlindertje had ik al eens eerder in elkaar gepruts. gewoon met een katoentje, en voor een kaartje gebruikt.
  Het is een schattig patroontje.
  Gisteren kwam ik hier voor het eerst langs, en vandaag liep ik bij de zeeman binnen en zag daar ineens dat krullint liggen. dacht ik meteen weer aan die slinger vlinders, dus gelijk diverse kleurtjes meegenomen. Ik ga hem ook maken!!! Dank je wel voor de inspiratie.
  Ontzettend leuk.

  groetjes – Petra

  • Eerlijk is eerlijk, het idee om met krullint te haken is niet van mij, maar ik vond het zelf ook zo leuk en wilde het daarom doorgeven. Veel plezier met het haken van de krullintvlinders. Groetjes, Catherine.

 5. Ik heb een paar weken geleden deze blog ontdekt en kom sindsdien regelmatig langs om van deze kleine dingetjes te maken, en dit gaf me terug de kriebels om nog meer handwerkjes te maken….
  Hartelijk bedankt om de moeite die je doet om de handige uitleg hier neer te schrijven.
  Ik geniet er enorm van.

  groetjes Françoise

 6. Kom toevallig op je blog wat een leuke dingen maak je
  Zelf maak ik kaarten dus de strikjes zijn helemaal leuk
  Ga het eens proberen
  Bedankt en ik zal zeker vaker een bezoekje brengen
  Hartelijke groet Marian

 7. hallo, ik wil even zeggen dat U een erg leuke en vooral gemakkelijk te maken site met patronen heeft. Ik ben nl niet handig en ben pas begonnen met haken, speciaal een boek aangeschaft met uitleg en patronen. Nou ik kan U zeggen, ik snapte er niks van, dus toen kwam ik op Uw site en het is zo duidelijk uitgelegd dat zelfs ik het kan. Mijn complimenten en veel succes nog.
  groetten jannie

 8. Mevrouw,
  ik geloof dat dit toch een geweldig feestje moet geweest zijn voor uw zus. Heel prettig om zelfgemaakte dingen te geven. Je legt er heel je hart en gedachten in.
  Ik heb de website nog niet zo lang geleden ontdekt en vind dit fantastisch. Ik heb al een heel deel dingen die ik wil uitproberen. Ik was wat stilgevallen met handwerk en hobby en zo maar de zin zit terug in mijn vingers en in mijn hoofd. Bedankt voor al hetgeen u maakt.
  Groetjes Mieke uit Mechelen, België

 9. geweldig, je hebt er nu nog meer opstaan dan in het begin.
  ik haak de vlindertjes en doe er een speldje achter en dan wordt het
  een soort broche. je kan er ook een haarspeldje in doen en in je haar, lijkt
  heel grappig. ga zo door groetje hilly

 10. Ik heb me vandaag eerst maar op de bloemetjes en blaadjes gestort, bloemetjes van glansgaren en de blaadjes van “gewone”katoen, geeft leuk effect ..de foto’s zijn mooi duidelijk zodat ook de blaadjes van een leien dakje gingen..groetjes,Sijt

 11. Hoi Allemaal,

  Mijn 1e haakproject was een babydeken en die is goed gelukt, dus nu probeer ik allerlei andere dingen uit, maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Een recht lapje krijg ik eigenlijk nogsteeds niet voor elkaar…
  nu heb ik de vlinder geprobeerd, maar hij ziet er bij mij anders uit, de vleugels zijn wijder en er zijn meer gaten tussen… uit de instrutie kon ik niet helemaal opmaken door welk gat ik de stokjes moest haken, misschien dat het daaraan ligt?

  groetjes Lotte

 12. Hoi Catherine,

  Dank je voor het idee om het met krullint te doen. Ik had het patroon al maar dit is ook leuk om te doen. Ik heb een foto en wil deze graag met je delen maar weet niet hoe.

  Groetjes Karina

 13. Hallo,
  Bedankt voor al de leuke en mooie patroontjes, ze zullen me wel uren plezier geven en ook bedankt voor de site waar men barbiekleedjes kan vinden, mijn kleindochter is in de wolken
  grtjs
  Rita

 14. hi there , echt weer ff genoten van je site , ik blijf ook prutsen , heerlijk , heb weer wat kleine patrrontjes uitgeprint , de vlinder en het gevulde hartje , doeiii

 15. Hallo Catharine,

  Ik kwam toevallig op jouw site terecht. Ik was helemaal blij toen ik jouw leuke vlindertjes zag hangen.
  Ik dank je voor het patroon. Ik ben geen grote ster in haken, maar deze zijn echt niet moeijlijk te maken.
  Ik zal vast nog wel een keertje langs komen.
  Groetjes,
  Eleonora

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *