Spiraal haakwerk

Onder de video staat het uitgeschreven patroon.

Eén van de projecten waar ik mee bezig ben is het haken van een plaid. Het is voor mijzelf ook nog een verrassing hoe hij uiteindelijk gaat worden, want ik ben op de bonnefooi begonnen. Het middenstuk bestaat uit spiraalhaakwerk.

P1050302P1040544

Hoe je dat moet haken ga ik hier uitleggen.

Spiraalhaakwerk lijkt veel op een meerkleurige ronde granny square, maar het verschil is, dat bij een spiraal de toeren om elkaar heen draaien zonder dat je telkens een nieuwe kleur moet aanhechten, dat scheelt héél veel draadjes afhechten  ;-).

Nodig: 2 of meer kleuren garen met een bijbehorende haaknaald.

Dit voorbeeld zal ik voor de duidelijkheid met 2 kleuren haken. Als het principe duidelijk is dan kun je natuurlijk ook meer kleuren gebruiken.

Afkortingen:
l. = losse
h.v. = halve vaste
v.  = vaste
hst. = half stokje.
st. = stokje
volg. = volgende

Beschrijving:

Zet met kleur A  4 l. op en verbindt de 1e en 4e l. met een h.v. tot een ring.

P1050459
1 l, 1 v, 1 hst, 2 st. in de ring.  Trek de laatste lus op tot een grote lus, haal de haaknaald er uit en laat deze grote lus loshangen.

P1050465
Ga verder met kleur B. Steek de haaknaald in de ring en haak  1 l,  1 v, 1 hst. en 2 st.  in de ring.

P1050467
Op elk steek van kleur A 2 st. haken. Haak door tot de loshangende grote lus van kleur A

P1050469

Trek de laatste lus van kleur B op tot een grote lus, haal de haaknaald er uit en laat deze lus hangen. Steek de haaknaald in de grote lus van kleur A en trek deze aan

P1050473
Haak met kleur A in elk st. van kleur B 2 st.

P1050477

Haak verder st. met kleur A en meerder regelmatig. Zorg dat het werk vlak blijft, ik heb in dit gedeelte 2 st. in elk st. van de vorige toer gehaakt. Haak door tot de grote loshangende lus van kleur B

P1050448

Trek de laatste lus van kleur A op tot een grote lus en laat deze loshangen. Steek de haaknaald in de grote lus van kleur B en trek deze lus aan

P1050482

Haak met kleur B over de st. van kleur A. Meerder regelmatig, zorg dat het werk plat blijft. Gaat het golven, dan minder steken meerderen. Gaat de rand opstaan, dan meer steken meerderen

P1050486

Haak op deze manier verder totdat het haakwerk groot genoeg is. Je eindigt per kleur met 1 hst., 1 v., 1 h.v.

Succes.

Print Friendly, PDF & Email

22 reacties

 1. Aha, dus dát had je vorige keer in de tas zitten! :-))) Weeeer een leuk werkstuk Catherine. En wat een duidelijke foto’s + beschrijving. Zucht….. zal ik? :-))))

  • Ik word hier verlegen van. Dank je wel voor je lieve compliment. Het was voor mij ook een verrassing dat de schrijvers van “deze is ook leuk” graag het logje over spiraalhaken op hun weblog wilden plaatsen.

 2. Wat leuk!
  Ik was al heel lang op zoek naar een leuk patroontje om pannenlappen van te maken.
  En ik was al helemaal verliefd op deze techniek, maar het stond overal zo moeilijk uitgelegd.
  Ik weet zeker dat ik deze ga maken.

  Bedankt!

  P.S. je site is te gek!

 3. Wat een super leuk haakwerk zo, die spiraal!!

  Heb je nog goede tips om er uiteindelijk een granny van te maken, of in ieder geval een vierkant?
  Denk er over om de spiraal in een plaid te verwerken!

  Verder sowieso veel inspirerende dingen op je site, super!!

  Gr. Olga

 4. Goh! dit is echt de eerste keer dat ik spiraal haak. het leek me zo lastig! maar met jou uitleg en foto’s.. gaat goed! ben wel benieuwd hoe je er uiteindelijk een vierkant van maakt.
  echt supersite!

 5. Hoi, ik wilde je alleen maar zeggen wat ik dit een mooie website vind, zo vol ideeen en zo mooi gepresenteerd, dat mijn vingers gaan jeuken! En met de naderende winter in zicht heb ik er helemaal zin in! Hartelijke groeten, Bruria

 6. de spiraal kan ik gebruiken om een poef van te haken toch? (zei ze met overmoed.. verder dan een mutsje met bloem ben ik nog niet gekomen. haak pas sinds eergisteren)
  maar daar moest ik om rond te komen in de eerste toer meerderen met 2 stokjes en daarna 1 stk volgende 2 dan 1
  toer 3: 2 1 1 en ga zo maar door..
  is dat bij de spiraal anders=

 7. erg leuk, ben gelijk gaan oefenen
  ben sinds kort bezig met haken en allerlei kleurtjes
  boekje gekocht met soorten vierkantjes, erg verslavend

 8. Wat is deze spiraal mooi! Ik ben zo blij met dit patroon.
  Heb het vorige week uitgeprint en ben nu met mijn derde tutpopje bezig.
  Ontzettend leuk als kraamkadootje om te geven.
  De eerste was met twee draden, de tweede met drie en deze is met drie en een zilverdraad er doorheen.
  Heel erg bedankt!
  Groeten Erica.

 9. Wat ontzettend leuk dit! Weer wat bijgeleerd!
  Ik heb alleen nog wat probleempjes om de spiraal met meerdere kleuren te maken, kunt u mij er misschien bij helpen met wat uitleg zodat ik het wel goed doe? Ik snap het principe wel maar met meer dan 2 kleuren doe ik toch iets niet helemaal goed 🙂
  Alvast bedankt!
  Groetjes Judith

 10. Wat een geweldig leuke ideetjes en zogoed uitgelegd. Voor mij puur genieten. Maak nu cupcakes van restjes katoen o.a. een met spiraaltechniek chocola/frambozencreme erop. (natuurlijk niet plat maar toelopend) Ben terecht blijmetdraadjes!

 11. Wat een mooie uitleg en prachtig werkstuk, ben pas bezig met haken en ken er nog nie echt veel van, zou deze ook wel willen proberen , bedankt om te delen
  mvg Emma

 12. Wat ben ik blij met deze uitleg. Ik ben een prachtige schildpad aan het maken en begreep niet hoe zij de spiralen maakten. Dankzij deze uitleg nu wel.
  Dank je wel dus hiervoor en dank voor het delen

 13. 🙂 T is me gelukt!!! Ben bezig met diverse snoepige & koekige onderzetters en heb nu dan ook n lollie-achtige onderzetter dankzij deze tutorial 🙂 Heel erg bedankt voor t delen! Kwam -weer ns- niet wijs uit uit de aanwijzingen van n haakboek… Gelukkig hebben we op vandaag internet en is daar alles n stuk duidelijker terug te vinden 🙂 Heel fijn dus ook dat er mensen zijn die t woordje delen doen 😉 Toppie! ThanxXx, groetjes Viv.

 14. wat een heerlijke site! ik heb net leren haken en kan er maar niet genoeg van krijgen.. wat fantastisch dat je dit allemaal wilt delen met enthousiaste beginners die anders moeilijker aan de slag zouden komen. dank!

 15. Ik vind het spiraalkussen zo mooi. Ik wil het graag zelf haken. Maar …… ik wil graag meerdere kleuren gebruiken. Hoe gaat dat dan????
  Gr. Jannie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *