Tweekleurige ster met 6 punten

gehaakte stergehaakte ster

Deze ster heb ik gehaakt met haaknaald 2,5 mm en is van punt tot punt 12 cm.

 Afkortingen:
l.= losse/lossen
v.= vaste/vasten

De eerste punt:

Zet 9 l. op met kleur A, laat een draad met een lengte van ongeveer 30 cm hangen. Met deze draad naai je de 1e en 6e punt aan elkaar.

1e toer: 1 v. in de 2e l. vanaf de haaknaald, 7 v, 1 l. Keren.

P1090025-1
Let op: zo begin je elke toer. De eerste steek van elke nieuwe toer sla je over, want de keerlosse telt als 1e v.

2e toer: 2 v. in de volgende v, 6 v, 1 l. Keren.

3e toer: 8 v, 1 l. Keren.

4e toer: 2 v. in de volgende v, 6 v, 1 l. Keren.

5e toer: 8 v, 1 l. Keren.

6e toer: 2 v. in de volgende v, 6 v, 1 l. Keren.

7e toer: 8 v, 1 l. Keren.

8e toer: 2 v. in de volgende v, 6 v, 1 l. Keren.

9e toer: 8 v, 1 l. Keren.

10e toer: 8 v, 1 l. NIET KEREN.

De hoek omgaan en dwars op het werk verder haken: 8 v. en kleur B door de laatste 2 lussen haken. Goed aantrekken, 1 l, Keren. De draad van kleur A laten hangen, daar haak je later verder mee. Kijk maar op de foto’s.

P1090030P1090031
Verdeel de 8 v. over de zijkant.

P1090035P1090043
Kleur B door de laatste twee lussen haken, goed aantrekken. Vergeet de l. niet die nu volgt. Keren en met kleur B (blauw) over kleur A (wit) over de vasten haken die je dwars op het werk gehaakt hebt.

De tweede punt:

1e toer: 8 v, 1 l. Keren.

2e toer: 2 v. in de volgende v, 6 v, 1 l. Keren.

3e toer: 8 v, 1 l. Keren.

4e toer: 2 v. in de volgende v, 6 v, 1 l. Keren.

5e toer: 8 v, 1 l. Keren.

6e toer: 2 v. in de volgende v, 6 v, 1 l. Keren.

7e toer: 8 v, 1 l. Keren.

8e toer: 2 v. in de volgende v, 6 v, 1 l. Keren.

9e toer: 8 v, 1 l. Keren.

10e toer: 8 v, 1 l. NIET KEREN.

De hoek omgaan en dwars op het werk verder haken: 8 v. en kleur A door de laatste 2 lussen haken. Goed aantrekken, 1 l, Keren. De draad van kleur B laten hangen, daar haak je later verder mee.

P1090055-1
De hoek omgaan en 8 v. verdeeld dwars op het werk haken.

P1090060
Kleur A door de laatste 2 lussen haken.

P1090065
1 l. Keren en met kleur A (wit) over kleur B (blauw) verder haken.

De 3e, 4e en 5e punt als de 2e punt haken. Bij elke punt wisselen van kleur.

De zesde punt:

1e toer: 8 v, 1 l. Keren.

2e toer: 2 v. in de volgende v, 6 v, 1 l. Keren.

3e toer: 8 v, 1 l. Keren.

4e toer: 2 v. in de volgende v, 6 v, 1 l. Keren.

5e toer: 8 v, 1 l. Keren.

6e toer: 2 v. in de volgende v, 6 v, 1 l. Keren.

7e toer: 8 v, 1 l. Keren.

8e toer: 2 v. in de volgende v, 6 v, 1 l. Keren.

9e toer: 8 v, 1 l. Keren.

10e toer: 8 v, 1 l. NIET KEREN.

De hoek omgaan en dwars op het werk verder haken: 8 v. Knip de draad af. Haal de draad door de laatste lus. Naai de 1e en 6e punt aan elkaar.

gehaakte ster
Ik heb de 1e en 6e punt aan de kant van de V-steekjes tussen de kleuren vastgenaaid met V-steken. Je kunt de ster ook omdraaien en met gewone steken de punten aan elkaar naaien. Dat is gemakkelijker. Kies wat je wilt.

Veel haakplezier.

Print Friendly, PDF & Email

5 reacties

 1. Alleerst, ik vind het hartstikke leuk dat je dit al deze patronen met je eigen resultaten op je site hebt staan. Ik vind het eindresultaat van deze ster ook bijzonder mooi, maar ik heb wat problemen om bij het eindresultaat te komen.

  Daarom heb ik een vraag. je geeft aan dat elke toer met de tweede steek begonnen moet worden. Zelf ben ik beginner maar volgens mij is begin je normaal in de eerst steek en dan krijg je een rechte kant. Door nu in de tweede te beginnen krijg je dan een schuine steek neem ik aan? Klopt dat?

  Maar wanneer ik dat doe en het patroon aanhoud dan kom ik in de problemen, omdat ik dan maar 7 steken overhoudt, terwijl ik acht vaste moet kunnen maken. Wat doe ik verkeerd?

  De opzet zet je 9 lossen op.
  De eerste toer haak je 1 vaste in de 2d2 steek en dan 8 vasten. Maar vanaf de 2 steek heb ik nog maar zeven steken over. of moet ik hier lezen 8 vasten, beginnend bij de 2de steek en dan een losse. Dat is wat ik nu doe echter dan kom ik bij toer 3 in de problemen. want dan heb ik uit toer 1, 9 steken. De eerste steek valt af, is acht steken, in de tweede steek maak ik 2 vasten, plus 1 vaste in de volgende 6 steken is 8 steken totaal plus de losse is 9 steken voor de volgende toer. Komen we bij toer 3. De losse steek die ik aan het einde van toer 3 gemaakt heb, haak ik vast in de tweede steek van de toer en dan heb ik nog 6 steken over, waardoor ik uiteindelijk toer 3 met 7 steken eindig.

  Ik ben een avond bezig geweest en heb nog geen resultaat. Zou je mij kunnen helpen met extra uitleg

  Met vriendelijke groet,

  Marieke

  • aan Marieke
   Hallo Marieke,

   Sorry, sorry, sorry, ik trek een groot boetekleed aan.
   Er stond een verkeerd aantal vasten in de 1e toer, nl. 8, dit moeten er 7 zijn. Dank je wel dat je me er op attent hebt gemaakt, ik heb het meteen verbeterd.
   Verder heb ik aardig zitten puzzelen op hoe je het verder hebt gehaakt en ik denk dat ik misschien weet waar het niet goed gaat.

   Marieke: De opzet zet je 9 lossen op.

   Catherine: Ja, dat klopt.

   Marieke: De eerste toer haak je 1 vaste in de 2d2 steek en dan 8 vasten.Maar vanaf de 2 steek heb ik nog maar zeven steken over. of moet ik hier lezen 8 vasten, beginnend bij de 2de steek en dan een losse. Dat is wat ik nu doe echter dan kom ik bij toer 3 in de problemen. want dan heb ik uit toer 1, 9 steken.

   Catherine: Nee, je haakt in de eerste toer 1 vaste in de 2e losse en dan 7 vasten., 1 losse. Keren.

   Marieke: De eerste steek valt af, is acht steken, in de tweede steek maak ik 2 vasten, plus 1 vaste in de volgende 6 steken is 8 steken totaal plus de losse is 9 steken voor de volgende toer.
   Catherine: 2e toer: Ja, dat is goed. 2 vasten in de tweede steek, 1 vaste in elk van de volgende 6 vasten ( 1 losse(= 1 vaste) + 2 vasten + 6 vasten = 9 vasten), 1 losse. Keren.

   Marieke: Komen we bij toer 3. De losse steek die ik aan het einde van toer 3 gemaakt heb, haak ik vast in de tweede steek van de toer en dan heb ik nog 6 steken over, waardoor ik uiteindelijk toer 3 met 7 steken eindig.
   Catherine: toer 3 gaat als volgt: De keerlosse heb je aan het eind van de tweede toer gehaakt, je haakt als volgt verder: 1 vaste in de 2e steek, 1 vaste in elk van de volgende 6 vasten, 1 vaste in de keerlosse, ( =1 keerlosse + 1 vaste + 6 vasten +1 vaste =9 vasten). 1 losse Keren. De keerlosse aan het begin van de toer telt ook als 1 vaste.
   Ik hoop dat je zo goed op weg geholpen bent en ik hoop ook dat je toch nog met plezier een kijkje zult blijven nemen op de Blije Draadjes.

   Fijn weekend verder.

   Groetjes, Catherine.

 2. Hello my Dear,
  i found your tutorial for this wonderful star couse i want to make a bag- but Iam sorry the google translator is not good enough, so I ask you i f you please can send me a english or german tutorial or better diagram. Thank you forward greet from
  sarah
  15 years old

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *