Van overhemd tot beddengoed

De afgedankte overhemden van mijn lief verhuizen naar mijn vriendin. Zij tovert ze om tot leuk miniatuur beddengoed. Eén van de technieken die ze er op loslaat is het ruitveranderen of stof veranderen.

dsc00695 P1060094
Het overhemd dat hier gedragen wordt………….pronkt in zijn tweede leven als miniatuur dekbed.

P1060087P1060090

De techniek van het ruitveranderen werd vroeger vaak toegepast. Op de handwerklessen op de scholen in de 60er jaren van de vorige eeuw……oei, wat klinkt dat oubollig…….werd dit geleerd. In een oud lesboekje staat de  volgende instructie voor de handwerkonderwijzeres: “Men kan geruite, gestipte of ander afgedeelde stoffen gemakkelijk veranderen, door aan de reeds aanwezige versiering een nieuwe regelmatige bewerking toe te voegen, zodat daardoor een andere stof ontstaat.” Op zijn Hollands gezegd: Als je op geruite en gestippelde stof leuke randjes borduurt lijken ze er anders uit te zien. Enkele patroonvoorbeelden uit een paar lesboekjes:

P1060097 P1060097-1

P1060099P1060102
P1060103P1060104

Kortom, ruit/stofveranderen is een leuke manier om stoffen een boeiender aanzien te geven.

Print Friendly, PDF & Email

5 reacties

  1. Wat een leuk verhaal, en wat een schattig dekbedje heeft je vriendin gemaakt! Toevallig was ik gisteren nog op jacht naar oude overhemden in de 2ehands loods, voor mijn nieuwe lappendeken (en gelukt, ik vond een hele leuke). Manlief draagt geen overhemden, dus speur ik af en toe rond. Want juist overhemden hebben van die heerlijke ruitjes en streepjes, die zo goed passen bij een wat landelijke sfeer. Interessant om dat ruitveranderen te zien, ik kende het helemaal niet.

  2. Hi Catherine, het is wel goed dat je erbij schrijft dat het om afgedankte overhemden gaat :-)) Overhemden zijn goed voor allerlei leuke dingen. Ik heb ze gebruikt als achterkant voor een quilt, of voor kinderknuffels maar dit is ook een heel leuk idee. Fijn weekend hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *