Vrij borduurwerk

Vandaag kreeg ik enkele foto’s in mijn mailbox waar ik echt heel blij van werd. Mijn zus Wilma is met bijzonder borduurwerk bezig. Het heet draad-op-naaien en de ontwerpen zijn door haar zelf bedacht. Draad opnaaien is een handwerktechniek, waarbij een dikkere draad met een dunnere draad op stof wordt bevestigd.

kussen Jenny-003
borduurwerk Wilma-004borduurwerk Jenny-004
Hoe begin je aan een dergelijk werkstuk?

Je zoekt een aantal mooie kleuren wat dikker garen uit en dunner garen in afstekende kleuren. Op je lap stof teken je enkele mooie vormen. Niet teveel, anders wordt het te onoverzichtelijk. Tijdens het borduren en invullen van deze vormen kun je lekker je fantasie laten gaan. Je kunt ook, net zoals Wilma heeft gedaan, een hele lange sliert gehaakte lossen op je lap draperen en vastzetten of je borduurt je vormen. Dan begint het leuke werk, het draad opnaaien. Speel met de vormen, speel met de kleuren, er kan niets fout gaan, al bordurend ontstaat je ontwerp. Laat je inspireren door de foto’s.

borduurwerk Jenny-002
borduurwerk Wilma-002
Wilma heeft een sliert lossen gehaakt en deze op de stof genaaid ( zie de zwarte pijlen). Hier en daar heeft ze met een pen het ontwerp op de stof getekend ( zie de rode pijl). Zij is nu bezig om de motieven op te vullen.

borduurwerk Jenny-003borduurwerk Wilma-003
Op deze foto’s kun je goed zien hoe de motieven worden opgevuld met draden die met een afstekende kleur garen worden vastgenaaid.

borduurwerk Wilma-004kussen Jenny-002borduurwerk Jenny-004
Hoe langer je blijft kijken hoe mooier ze worden.

Jenny borduurwerk kussen Wilma af-001
Klaar! Mooi hè?

Groetjes, Catherine.

Print Friendly, PDF & Email

5 reacties

  1. Hoi Catherine
    Wat is dit leuk en apart. Complimenten voor je zus en haar vriendin.
    Je blijft er naar kijken. Heel bijzonder.
    Ga het beslist eens proberen. Lijkt me enig om te doen
    lieve groet Nienke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *