Zeehond breien

P1050008-1

Een heel leuk werkje om kinderen te leren breien is het maken van deze zeehond. Er hoeft maar één lapje te worden gebreid en het vormen van het lijfje is een koud kunstje.

Benodigdheden:

restje wol, ik heb Saskia acrylgaren van de Wibra gebruikt
bijpassende breinaalden, 3,5 mm (of 4 mm als er vast wordt gebreid)
zwart knoopsgatengaren
2 zwarte knoopjes of houten kralen voor de ogen
vulling voor het lijfje

Gebruikte steken: ribbels ( heengaande naald recht breien, teruggaande naald recht breien, dit herhalen tot de gewenste lengte)

Beschrijving:

Zet 20 steken op. Laat aan het begin van de draad 30 cm hangen
Recht breien totdat je een vierkant lapje hebt

P1040967
Vervolgens afkanten. Begin daarmee aan de zijde waaraan de begindraad zit, zie foto

P1040973
Er zit nu diagonaal aan twee kanten een draad om straks de zeehond mee in elkaar te zetten. De maat van mijn lapje is 10×10 cm

P1040977
Het lapje dubbelvouwen

P1040968

P1040980
De naad met overhandse steken dichtnaaien

P1040979

P1040981
Met stiksteken de bocht naaien ( zie de tekening hierboven). Met overhandse steken de helft van de volgende zijkant dichtnaaien, de zeehond opvullen en de draad naar binnen stoppen. Met het andere draadeinde op de hoek de rest van de zijkant dichtnaaien met overhandse steken en het eind van de draad instoppen

P1040998
Voor de snorharen met het zwarte naaigaren volgens de foto aan één kant insteken, draadje 3 cm laten hangen, 2 steekjes op elkaar naaien, een stukje draad van 3 cm laten hangen en de draad afknippen. Aan elke kant van de snuit zo 6 snorharen maken. Naai aan beide zijden van de kop een knoopje of kraal voor de ogen. Je kunt ook met zwart borduurgaren de ogen borduren.

Veel succes.

Print Friendly, PDF & Email

8 reacties

 1. Ohhhh, wat een lieffie! Heel erg leuk, Catherine.
  Ik moet nu nodig eens aan de slag met je leuke voorbeelden 😉
  Dit zeehondje ga ik zeker ook een keer maken. Het is een schatje!

 2. Dit is even leuk!!! Ditzelfde zeehondje staat ook op mijn site. Gebreid in blauw door mijn oudste zoon!!!
  En ook het merklapje van mijn moeder zie ik hier voorbij komen!
  leuk.
  Leuk, dat je ook even bij mij hebt gekeken!
  Groetjes van Hannie

  • Ik heb het patroontje niet uit de Ariadne, wist niet dat het ooit in de Ariadne heeft gestaan. Het gebeurt wel vaker dat dezelfde patronen in verschillende bladen en boeken gepubliceerd worden. De uitgevers inspireren elkaar wellicht. 😉 Het gebeurt wel vaker. Onlangs dacht ik een geheel nieuw idee te hebben toen ik in een boekje uit de zeventiger jaren hetzelfde idee zag. Ik kon het niet eerder in dit boekje gezien hebben, want het was een voor mij geheel onbekende uitgave. Groetjes, Catherine.

 3. hoi leuk maar de uitleg met het in elkaar maken klopt niet, je moet nl eerst 2 lange kanten aan elkaar naaien, dan omdraaien dan vullen en dan de flapjes, pootjes dicht rijgen

  • De uitleg zoals ik het beschreven heb, klopt uitstekend. Zoals jij de zeehond in elkaar wilt zetten is een tweede manier die óók kan. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Groetjes, Catherine.

 4. Wat een leuk patroontje! Ik ben op zoek naar dit soort eenvoudige dingen. Volgende week ga ik voor de eerste keer breien met een mevrouw die verstandelijk beperkt is en alleen maar recht toe recht aan kan breien. Dus dit patroon is erg welkom, dank je wel, groet, Catja.

 5. Hallo Catherine,
  Mijn collega heeft jouw patroon gebruikt voor op ons werk met ouderen. Ik wil dit graag verder delen en laten zien wat zij er van gemaakt heeft. Binnenkort wil ik dit graag plaatsen op mijn blog; http://www.familiedubbelop.blogspot.com. Natuurlijk heb ik de link naar jouw site gewoon in mijn blog vermeld.
  Vind je het goed als ik naar jouw site doorverwijs?
  Groetjes,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *